Veel plotselinge sterfgevallen door ‘dodelijke cocktail’

   GEZONDHEID  Meer dan drie procent van de plotselinge sterfgevallen in Europa hangt samen met cocaïnegebruik. In veel gevallen gaat het dan om de zogenaamde dodelijke cocktail van de drug, alcohol en sigaretten. Dat hebben wetenschappers vandaag bekend gemaakt. Veilig cocaïnegebruik bestaat volgens de onderzoekers niet.

  “De opvatting dat cocaïne voor recreatief gebruik veilig is, moet weggenomen worden; zelfs kleine hoeveelheden kunnen catastrofale consequenties, zoals een plotselinge dood, hebben,” vertelt onderzoeker Joaquin Lucena. Zijn team onderzocht de plotselinge sterfgevallen tussen 2003 en 2006 in het zuidwesten van Spanje. In 3,1 procent van de gevallen was cocaïne in het spel en had de drug het hart en de slagaders beschadigd. Van de mannelijke cocaïnedoden tussen de 21 en 45 jaar was 81 procent roker. 76 procent had ook alcohol gedronken.

  Ethanol, het bedwelmende ingrediënt in alcohol, zorgt ervoor dat drugsgebruikers nog higher worden van cocaïne. Zowel roken als het nuttigen van alcohol worden aan hartziektes gelinkt. “De combinatie van cocaïne met één of beide gewoontes kan als een dodelijke cocktail worden beschouwd. Die cocktail brengt de ontwikkeling van hartziektes in een stroomversnelling,” schrijft Lucena in zijn onderzoek. “Cocaïnemisbruik is een groeiend gezondheidsprobleem in Europa en we kunnen het aantal gevallen slechts vaststellen door gedetailleerde autopsie te doen als iemand plotseling overlijdt.”

  De onderzoekers schatten dat ongeveer 12 miljoen Europeanen cocaïne gebruiken. Dat is zo’n 3,7 procent van de totale volwassen bevolking. Meer dan vijf procent van de volwassenen in Engeland, Spanje en Italië zeggen in ieder geval één keer in hun leven cocaïne te hebben gebruikt. Het gebruik is daar hoger onder mensen tussen de 15 en 34. Volgens Lucena kunnen de resultaten uit Spanje heel goed op de rest van Europa worden geprojecteerd. “Als het geschatte aantal Europese jonge volwassenen dat cocaïne gebruikt net zo groot is in Spanje, Engeland en Italië dan is er geen reden om te overwegen dat het aantal met cocaïnegebruik samenhangende plotselinge sterfgevallen in Engeland en Italië anders is dan in Spanje.”

  “De dodelijke consequenties van cocaïnegebruik kunnen iedereen die de drug gebruikt overkomen, zelfs jonge gezonde mensen die nooit last hebben gehad van een hartziekte. Er zijn risico’s. Elke keer dat je het gebruikt.”

  Wetenschappers werken momenteel aan een vaccin en medicijnen die moeten helpen om af te kicken van cocaïne en andere drugs. De onderzoeken zijn echter nog in een te vroeg stadium om te stellen dat die methodes op korte termijn effectief kunnen worden toegepast.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd