Veel meer regen door Nederlandse berg

Stel dat de wilde plannen om een berg in Nederland te bouwen, doorgaan. Wat doet die berg dan met ons weer? Nou, dit.

Thijs Zonneveld introduceerde het idee enige tijd geleden. Wij Nederlanders moesten een berg bouwen. Dat zou goed zijn voor de Nederlandse sporters (zij kunnen er trainen) en goed voor de schatkist (het trekt toeristen). Het moest niet zomaar een heuveltje worden. Nee: het ging om een berg van twee kilometer hoog. Dat gekke idee heeft inmiddels al heel wat steunbetuigingen gehad. Architecten hebben zich al over de kwestie gebogen en er wordt gekeken waar de berg komen moet. Het zou dus zomaar kunnen dat de berg er uiteindelijk ook echt komen gaat.

Effect
Het zette onderzoekers van Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit, aan het denken. Wat zou het effect van die berg op ons klimaat zijn? Ze zetten een onderzoekje op om dat vraagstuk eens te verkennen. De resultaten daarvan zullen lang niet iedereen tevreden stemmen.

WIST U DAT?

Meer regen
“Het klimaat rond die berg zou wel eens kunnen gaan lijken op dat van het Noorse Bergen,” vertelt onderzoeker Ronald Hutjes. Even voor uw informatie: daar valt elk jaar twee tot drie keer meer neerslag dan in ons land. We kunnen dus meer regen verwachten. “Zo’n berg is namelijk een obstakel met grote invloed op wind, wolkenvorming en dus neerslag.” De wind moet om de berg heen gaan reizen. De windsnelheid voor en achter de berg neemt daardoor af. Maar langs de zijkanten van de berg en bij de top van de berg gaat het harder waaien.

Flevoland
De onderzoekers baseren hun conclusies op een weermodel. Ze pompten er de gegevens van augustus 2006 in. Dat was een zeer natte maand. Maar als de berg er toen al geweest was, was de maand nog natter geweest. De onderzoekers gaan er even vanuit dat de berg in Flevoland verrijst en 1500 meter hoog wordt. Dan valt er op, maar ook aan weerszijden van de berg tot wel een paar honderd millimeter neerslag per maand extra.

Dat betekent: in de zomer meer regen en in de winter meer sneeuw. Als het plan doorgaat, moeten we dus niet enkel allemaal ski’s aanschaffen, maar is een regenpak ook geen overbodige luxe.

Bronmateriaal

"In the Dutch mountains: meer regen door berg in Flevoland" - Alterra.wur.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Miss Sydney Marie (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd