Veel eten en toch afvallen: het kan!

Meer eten en toch afvallen. Onderzoek onder muizen wijst erop dat dat straks wellicht voor iedereen is weggelegd.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Cell Metabolism. Ze baseren hun conclusies op experimenten onder muizen. De wetenschappers richtten zich met name op genen die tumoren moeten onderdrukken.

Heel veel voordelen
Deze genen moeten de organismen beschermen tegen allerlei afwijkingen. Sommige muizen hebben een extra exemplaar van dit gen, dat bekend staat als Pten. De onderzoekers ontdekten dat deze muizen geen kanker kregen. Ook waren de muizen aanzienlijk dunner. Zelfs wanneer ze meer aten dan de controlegroep. Als klap op de vuurpijl leefden de muizen met een extra exemplaar van het gen ook nog eens langer. Ook hadden ze een kleinere kans op diabetes en kon hun lever vet eten beter verdragen.

WIST U DAT…

…muizen liedjes zingen om vrouwtjes te versieren?

Bruin vet
Hoe kan dat? Het heeft alles te maken met bruin vet. Vet is er namelijk in twee varianten: wit en bruin. Bruin vet is goed vet: het verbrandt energie en slaat het niet op. Het bruine vet van de muizen met een extra kopie van het Pten-gen is hyperactief: het verbrandt extreem veel energie.

Experiment
Om er zeker van te zijn dat het Pten-gen de oorzaak van al deze voordelen was, experimenteerden de onderzoekers in het laboratorium met bruine vetcellen. Ze gaven het Pten-gen een boost en hierdoor werden de cellen actiever en ontstond bruin vet ook nog eens gemakkelijker. Het lijkt erop dat het gen het lichaam zo probeert te beschermen tegen beschadigingen. “We zien dat de genen die tumoren moeten onderdrukken niet alleen beschermen tegen kanker, maar ook tegen beschadigingen die door de tijd heen in het lichaam ontstaan,” vertelt onderzoeker Manuel Serrano in een persbericht.

Grote vraag is natuurlijk: kunnen wij mensen hier ook baat bij hebben? De onderzoekers denken van wel. Ze hebben een kunstmatig stofje ontwikkeld dat hetzelfde effect heeft als het Pten-gen. Mogelijk kan het in de toekomst in de vorm van een pil worden ingenomen om de kans op kanker te verkleinen. Ook mensen die af willen vallen, maar niet van al het lekkers af kunnen blijven, kunnen baat hebben bij zo’n pil.

Bronmateriaal

"With extra gene, mice are footloose and cancer free" - Eurekalert.org
"CNIO scientists discover in studies with mice that an anti-cancer gene also fights obesity" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door George Shuklin (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd