Veel dieren kunnen geen zoet proeven

U kunt uw kat zoetigheid voorschotelen, maar dat wordt niet gewaardeerd. En dat geldt voor nog veel meer soorten, zo blijkt.

Onderzoekers bestudeerden de zeeleeuw, de gevlekte hyena, de gestreepte linsang, de pelsrob en de fretkat. Stuk voor stuk echte vleeseters. En stuk voor stuk bleken deze dieren ook niet in staat om zoetigheid te proeven.

Brilbeer
Ook onder meer de aardwolf (een soort hyena), de wasbeer, brilbeer en de rode wolf werden aan een onderzoek onderworpen. Deze soorten bestaan uit dieren die veel vlees eten, maar soms hun dieet ook wel eens met iets anders aanvullen. Deze soorten waren wel in staat om zoet te proeven.

WIST U DAT…

Verrassing
De onderzoekers zijn verbaasd dat van de twaalf soorten die bestudeerd zijn er maar liefst zeven niet in staat zijn om zoetigheid te proeven. “We dachten dat zoetigheid proeven een bijna universeel kenmerk onder dieren was,” vertelt onderzoeker Gary Beauchamp. Dat evolutie er in zoveel soorten voor gezorgd heeft dat dat kenmerk verdween, komt als een verrassing.

Gespecialiseerd
Het is geen toeval dat de dieren die alleen maar vlees eten geen zoetigheid kunnen proeven. Dieren die gespecialiseerd raken in het eten van vlees hebben het vermogen om zoetigheid te proeven blijkbaar niet meer nodig. Dat ze zoetigheid ook daadwerkelijk niet meer proeven komt doordat een betreffend gen deels niet meer goed werkt. Dat is te lezen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ook dolfijnen en zeeleeuwen blijken niet in staat om zoetigheid te proeven. Zij slikken hun prooi vaak heel door en dus valt er weinig te proeven. Vandaar dat ook zij dat vermogen kwijt zijn geraakt. “Verschillende dieren leven in verschillende zintuiglijke werelden en dat betreft vooral hun voedsel. Onze resultaten bieden nieuw bewijs dat wat dieren graag eten – en datzelfde geldt voor mensen – in zekere mate afhankelijk is van hun smaakreceptoren.” Een dier dat geen zoet kan proeven, zal zich daar immers ook niet zo snel aan vergrijpen.

Bronmateriaal

"Extensive Taste Loss in Mammals" - Monell.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rego Korosi (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd