Het is vandaag Galactic Tick Day. We vieren vandaag het feit dat we om het supermassieve zwarte gat van de Melkweg draaien. Eén rondje duurt maar liefst 225 miljoen jaar.
Het is natuurlijk niet te doen om iedere 225 miljoen jaar één rondje te vieren. 225 miljoen jaar geleden waren er immers nog geen mensen en over 225 miljoen jaar hebben we onszelf misschien wel verspreid over ontelbaar veel planeten (of zijn we verdwenen, dat kan natuurlijk ook..).
Daarom besloot softwareontwikkelaar David Sneider om het anders aan te pakken. Op Galactic Tick Day vieren we niet het feit dat we een volledig rondje om de Melkweg afleggen, maar dat we één centi-arcseconde verder zijn. Iedere 633,7 dagen – of 1,7361 jaar – schuift de aarde één centi-arcseconde op. Eén centi-arcseconde is één 129.600.000ste deel van een volledige reis om het centrum van de Melkweg, oftewel 0,0000077 procent. Stel dat we 0,0000077 procent nemen van de baan van de aarde om de zon (365 dagen), dan is dat ruwweg 0,25 seconden.
Nederlands tintje
Toevallig is het vandaag Galactic Tick Day. Sneider heeft namelijk de datum van de patentaanvraag van de eerste telescoop als eerste Galactic Tick Day gekozen. De Nederlandse brillenmaker Hans Lippershey vroeg het patent op 2 oktober 1608 aan. Hij demonstreerde de uitvinding van het ‘verre zien’ begin oktober in Den Haag op het hoofdkwartier van Prins Maurits. Vanuit een toren in Den Haag kon Lippershey de tijd op de kerkklok van Delft aflezen. De Italiaanse astronoom Galileo hoorde van de uitvinding en verbeterde de telescoop in 1609. Hij ontdekte dat de Melkweg een verzameling sterren is, dat Jupiter vier grote manen heeft en dat de maan kraters heeft.
235ste Galactic Tick Day
Dit betekent dat het vandaag de 235ste Galactic Tick Day is. Omdat het een nieuwe feestdag is, zijn er nog geen tradities. Wij eten hier vandaag op de redactie een lekkere Milky Way. Heb jij een goed idee hoe Galactic Tick Day ingekleurd kan worden? Deel het onder dit artikel!