Een kopje Kopi Loewak kan tientallen euro’s kosten en daarmee is het de duurste koffie ter wereld. Tot voor kort was het echter vrij gemakkelijk om met deze koffie te knoeien door deze te mengen met goedkopere koffie. Maar wetenschappers maken daar nu een einde aan.
De onderzoekers hebben namelijk een manier ontdekt om echte Kopi Loewak te onderscheiden van Kopi Loewak waarmee geknoeid is. Ze brachten daarvoor de unieke chemische samenstelling van de koffie in kaart. Dat is te lezen in het blad Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Kopi Loewak is zo duur door het kostbare productieproces. Om deze koffie te vervaardigen, verzamelen mensen de vruchten van de koffieplant en voeren deze aan de loewak. De loewak eet de vruchten op en poept de koffiebonen die in die vruchten zitten, weer uit. Die koffiebonen worden vervolgens verzameld, schoongemaakt en geroosterd. Van die bonen kan daarna het duurste kopje koffie ter wereld worden gezet.