Van zonsopgang boven Peru tot Ax-4: een visuele reis met ISS expeditie 73

ISS’ Expeditie 73 combineert baanbrekend onderzoek met spectaculaire beelden van de aarde. Van een zonsopgang boven Peru tot de aankomende Ax-4-missie, ontdek in dit artikel hoe de bemanningen wetenschap en schoonheid verenigen.

Op 19 april 2025 nam de Japanse JAXA-astronaut Takuya Onishi officieel het bevel over van het internationale ruimtestation ISS en luidde daarmee expeditie 73 in. Samen met collega’s van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos en het Amerikaanse NASA zetten zij hun onderzoek voort naar biologie, materialen, fysica en menselijk functioneren in microzwaartekracht. Tegelijkertijd leggen ze de pracht van onze planeet vast in foto’s en video’s. Hieronder nemen we je mee langs enkele van hun visuele hoogtepuntjes, met beelden van zowel aardfenomenen als de eerstvolgende missie die het ISS zal aandoen: de privaat commerciële SpaceX’ Axiom 4 missie.

NASA astronaut en expeditie 73 lid Jonny Kim poseert hier in de de Cupola aan borod van het ISS op 11 mei jl. Op de achtergrond treffen we de Indische oceaan op een hoogte van 265 miles (425 km.) nabij de kust van Madagaskar. Foto: NASA

Doel expeditie 73
In Expeditie 73 voeren de astronauten talrijke experimenten uit in microzwaartekracht. Ze onderzoeken hoe langdurige gewichtloosheid de oogstructuur en het gezichtsvermogen verandert (via elektroretinogram en oogdrukmetingen) en bestuderen de werking van het immuunsysteem (celimmuniteit). Ook omvatten de biowetenschappelijke missiedoelen de productie van nanomaterialen in de Life Sciences Glovebox. Routineonderhoud hoort ook bij het programma: de bemanning inspecteert en repareert apparatuur aan boord (oefenapparatuur, water- en luchtfiltersystemen, en het COLBERT-loopband). Daarnaast demonsteren ze de OPTICA-technologie voor beeldcompressie en bovenal datatransmissie in de ruimte. Alle gebruikte hardware en onderzoeksmonsters – waaronder het ruimtepak EMU‑3009 welke ook wordt getest – keren na afloop terug naar de aarde.

Op deze foto van 5 juni jl. zien we NASA astronaut Nichole Ayers bezig om diepzee bacteriën voor te bereiden in de ‘cabinet glovebox’, om deze vervolgens onder een 3D microscoop verder te onderzoeken waarbij de beelden naar aarde worden teruggestuurd. Foto: NASA

Zonsopgang boven Peru
Expeditie 73’s commandant Takuya Onishi fotografeerde de Pacifische kust van Zuid-Amerika bij zonsopgang. Het ISS cirkelde op 420 km. hoogte boven de Peruaanse kustlijn toen het eerste licht de grote stad Lima verlichtte.

Pacifische kust van Zuid-Amerika, vastgelegd vanaf 420 km hoogte; Lima (10,1 miljoen inwoners) toont zich rechtsboven met felle stedelijke verlichting om 4:09 uur lokale tijd op 16 mei jl. Foto: NASA’s Johnson Space Center

Deze beelden vormen slechts een voorproefje van de visuele rijkdom die de bemanning van Expeditie 73 aanschouwde. Hieronder zoomen we in op het dansende zuiderlicht…

Aurora Australis vanuit de Cupola
NASA-astronaut Nichole Ayers legde via video de zuidelijke aurora -het zuiderlicht – vast terwijl ze uit de Cupola keek. De paarse en groene schakeringen tonen de interactie tussen zonnewind deeltjes en de atmosfeer, een fenomenaal schouwspel dat je zelden zo duidelijk ziet.

Van deze kosmische dans leidt de reis ons naar een subtieler fenomeen dat de aardatmosfeer permanent omhult…

Nachtelijk Mexico en een alom aanwezige aardse gloed
Vlak voor 3 uur ’s ochtends lokale tijd legde de crew de zwakke gloed vast die onze planeet van verlicht. Op 417 km. hoogte tekenen de lichten van Mexico-Stad (9,21 miljoen inwoners) zich scherp af tegen de subtiele, permanente gloed van onze atmosfeer…

Centraal Mexico bij nacht met atmosferische gloed; Mexico-Stad (9,21 miljoen inwoners) toont zich als felle gloed op 16 mei jl. om 2:58 uur lokale tijd. Foto: NASA’s Johnson Space Center

Net als de aurora’s is luchtgloed het product van zonne-energie, maar waar aurora’s sporadisch en lokaal nabij de polen te zien zijn, omhult de atmosferische gloed de aarde constant.

Time-lapse aurora boven Azië en Australië
Jonny Kim experimenteerde met zijn camera en kwam zo tot zijn eerste time-lapse video waarin hij een een gordijn van licht boven Zuidoost-Azië en Australië wist vast te leggen. Met tips van Ayers installeerde hij de camera op een stevig statief en zette de timer om zodoende ook de gloed van het zuidelijk poollicht te vangen…

Met deze samensmelting van wetenschap en fotografie maakt de bemanning van expeditie 73 zich nu klaar voor de komst van de vierde private missie naar het ISS van Axiom Space.

Voorbereiding Axiom 4-lancering
De volgende etappe is bijna realiteit: op 10 juni 2025 om 8:22 EDT (02:22 uur Nederlandse tijd) zal een Falcon 9-raket vanaf lanceerplatform 39A (Kennedy Space Centre, Florida) vertrekken met Dragon capsule C213. Vier Ax-4-astronauten, waaronder Peggy Whitson als commandant, bezoeken het station voor een twee weken durende missie vol onderzoek.

“Met een cultureel divers samengesteld team bevorderen we niet alleen de wetenschappelijke kennis, maar stimuleren we ook de internationale samenwerking. Onze eerdere missies legden het fundament, en met Ax-4 overtreffen we dit, brengen we meer landen naar een lage baan om de aarde en vergroten we de reikwijdte van de mensheid tussen de sterren.” – Peggy Whitson, Ax-4 missiecommandant.

De Ax-4 missie bestaat uit vier astronauten; naast de Amerikaanse commandant en Axiom medewerker Peggy Whitson zijn Shubhanshu Shukla (ISRO), Sławosz Uznański-Wiśniewski (ESA) en Tibor Kapu (de Hongaarse ruimtevaartorganisatie) afkomstig uit respectievelijk India, Polen en Hongarije. Deze drie naties hebben eerder nog geen astronaut naar het ISS ingevlogen.

De Dragon capsule die het toneel vormt van de Axiom-4 missie wordt alhier volledig geassembleerd naar diens lanceerplatform 39A gereden. Foto: SpaceX
De Dragon capsule die Axiom-4 missie zal brengen en laten terugkeren naar en van het ISS wordt hier omhoog getakeld op het lanceerplatform van Kennedy Space Centre. Foto: SpaceX
De bemanning van Ax-4’s missie naar het ISS. Hier, van links naar rechts: Tibor Kapu (Hongaarse ruimtevaartorganisatie) Shubhanshu Shukla (ISRO – India), Peggy Whitson (Axiom – V.S.) en Sławosz Uznański-Wiśniewski (ESA – Polen). Foto: Axiom Space/SpaceX

Aan boord van het ISS zal de twee weken durende Axiom-missie een breed scala aan experimenten uitvoeren: zo bestuderen onderzoekers spier- en plantengroei in gewichtloosheid en verrichten ze neurologische en psychologische tests (AstroMentalHealth, EEG) en analyses van het astronautenmicrobioom. Ze passen AI-gebaseerde dataverwerking toe voor de gezondheid van weefsels (project Mollis Textus) en test men nieuwe materialen (bijv. MXene-nanostructuren voor draagbare biomonitors), onderzoekt men medicijnengebruik voor toekomstige langdurige ruimtemissies en plaatst men sensoren om kosmische straling te monitoren (RadMon). Tenslotte bestuderen biologen extremofiele organismen, zoals robuuste microalgen en genetisch aangepaste gist met het oog op eveneens toekomstige langdurige ruimtemissies.

Slot
Expeditie 73 laat zien hoe internationale samenwerking en technologische innovatie samensmelten in zowel baanbrekend onderzoek als verbluffende visuele verslaglegging. Van zonsopgangen en aurora’s tot de verdere uitbouw van commerciële ruimtevaart met missie Ax-4: het ISS herinnert ons eraan dat wetenschap niet alleen kennis vergroot, maar ook onze blik verruimt. De vele experimenten in biologie, fysica en levenswetenschappen zullen er nog enkele jaren door blijven gaan, voortgestuwd door magistrale uitzichten die steeds opnieuw inspireren…

Om af te sluiten nog één adembenemende timelapse video, genomen door Nichole Ayers op 28 april jl., vanuit de Cupola gefilmd terwijl het ISS een bewolkt Zuid-Amerika overkruist…

Bronmateriaal

"International Space Station" - Blogs/NASA
"Ax-4" - Axiom Space
Afbeelding bovenaan dit artikel: De kust van de Golf van Mexico/Amerika met Houston, Texas (linksboven) tot aan het schiereiland Florida. Foto: NASA/JSC

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd