Van parkinson naar een seksverslaving

Het lijken twee geheel verschillende aandoeningen: parkinson en verslaving. Maar door toedoen van de medicatie tegen parkinson komen ze veel dichter bij elkaar te liggen; uit onderzoek blijkt dat de pillen leiden tot compulsief gedrag en verslavingen.

Wetenschappers bestudeerden 3000 patiënten met parkinson. Alle patiënten kregen medicatie om de ziekte onder controle te houden. Van alle proefpersonen had 13,6 procent last van compulsief gedrag. In vijf procent van de gevallen ging het om een gokverslaving. 5,7 procent kon niet stoppen met het kopen van dingen. 4,3 procent at of dronk teveel. En in 3,5 procent van alle gevallen was er sprake van een seksverslaving.

Dopamine
Een deel van de proefpersonen kreeg medicatie om ervoor te zorgen dat het stofje dopamine beter werkte. Deze proefpersonen hadden veel vaker last van compulsief gedrag dan de mensen die andere medicijnen kregen. Dopamine zorgt ervoor dat zenuwcellen boodschappen doorgeven. Het stofje werkt bij parkinsonpatiënten niet zo goed, waardoor ze verstijven of juist gaan trillen. Van dopamine is algemeen bekend dat het in bepaalde hoeveelheden tot verslavingen kan leiden.

Nader onderzoek
Volgens de onderzoekers leidt een behandeling waarin dopamine gestimuleerd wordt tot een drieënhalf keer groter risico op verslavingen of compulsief gedrag. Ze pleiten dan ook voor nader onderzoek. Ook lijkt het verstandig om patiënten die deze medicatie krijgen goed in de gaten te houden.

De medicatie die tot compulsief gedrag leidt, wordt niet alleen aan parkinsonpatiënten voorgeschreven. Ook mensen met het Restless Legs Syndroom (RLS) en fibromyalgie (spierpijn en drukpijnlijke punten over het gehele lijf) krijgen soortgelijke medicijnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd