Van heel dichtBIJ

Kunstenaar Rose-Lynn Fisher heeft het lichaampje van de bij onder de microscoop gelegd en gefotografeerd. Het resultaat is verbluffend en haast angstaanjagend. Neem bijvoorbeeld de angel van het dier. Fisher vergrootte deze 650 keer en dan wordt het eng.

“De angel is eigenlijk een aangepaste versie van een ovipositor: het orgaan van de bijenkoningin om eitjes te leggen,” vertelt Fisher naar aanleiding van onderstaande foto. “Een bij steekt alleen wanneer deze zichzelf of de bijenkorf moet verdedigen. Wanneer een bij een mens of een ander zoogdier steekt, komen de weerhaken van de angel in het vlees te zitten. Zodra de bij zich probeert te bevrijden, sterft ze.”

“Dit is een close-up van de proboscis van de bij: een stro-achtige, luchtdichte kamer die nectar, honing en water opzuigt. De proboscis kan ook andersom werken. De bij kan dan voedsel aan anderen geven.”

Hier is te zien hoe pollen in de haren van de honingbij hangen.

Deze vleugel behoort toe aan een mannelijke bij. “Alle bijen hebben twee paar vleugels die 230 keer per seconde op en neer bewegen. De warmte die daarbij vrijkomt laat het water van de nectar verdampen, waardoor het verdikt en honing wordt.”

“Dit is het oog van de honingbij. (…) Het oog bestaat uit duizenden hexagonale lenzen die licht vanuit verschillende hoeken opvangen en beweging detecteren. Elke lens is gevoelig voor ultraviolet licht.”

Alle foto’s zijn van de hand van Rose-Lynn Fisher en zijn verschenen in haar boek: BEE.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd