Van hartslag naar elektriciteit

Nanodraden in een rat zetten de kracht van ademhalen en hartslagen om in energie. Dit beweren wetenschappers van het Georgia Instituut voor Techologie. In de toekomst hopen wetenschappers medische implantaten en sensoren te ontwikkelen, die geen externe energie meer nodig hebben.

Hetzelfde onderzoeksteam vond vijf jaar geleden dat nanodraden in een rennende hamster energie kunnen produceren. Daar blijft het niet bij: ook tikkende vingers op een toetsenbord zijn in staat om energie te produceren. De draden creëren elektriciteit wanneer ze onder mechanische stress staan. Dit wordt ook wel het piëzo-elektrisch effect genoemd.

Nu blijkt dat dit effect ook werkt in een levend dier. Professor Zhong Lin Wang leidde het team, dat een nanogenerator bevestigde aan het middenrif van een rat.

Klein beetje energie
De zinkoxide nanodraad werd bevestigd op een flexibele polymeer. Een omhulsel beschermde de nanodraad tegen de lichaamssappen van de rat. Wanneer de rat ademde, rekte de nanodraad uit en produceerde de draad een klein beetje elektriciteit, namelijk twee millivolt (vier picoampère). De hartkloppingen van de rat leverden iets meer energie op, maar nog steeds slechts drie millivolt (dertig picoampère).

Volgende stappen
En wat nu? Wetenschappers zijn al bezig met het maken van een array, die honderden nanodraden bij elkaar laat komen, waardoor meer elektriciteit geproduceerd kan worden. Ook willen wetenschappers binnenkort een zwaardere nanogenerator in een dier plaatsen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd