Valt komeet Siding Spring uit elkaar?

Op foto’s van astronoom Nick Howes is te zien hoe komeet C2007 Q3 Siding Spring uit elkaar valt. Howes fotografeerde de komeet met de Faulkes telescoop. Het viel hem meteen op dat de heldere kern van de komeet wordt gevolgd door een iets vager lichtpuntje.

“Het object beweegt met de komeet mee en is geen achtergrondster”, onthult Howes. In dat geval lijkt het object van de komeet af te komen. Howes was niet de enige die iets vreemds zag aan de komeet. De afgelopen dagen zagen meer astronomen onregelmatigheden in de kern van komeet Siding Spring.

Het is mogelijk dat de kern uit elkaar valt door de hitte van de zon. Grote stukken breken van de komeet af, waardoor minikometen ontstaan.

Volgens Howes kunnen amateur-astronomen met grote telescopen de komeet goed volgen. Wie weet breken er nog meer stukken van de komeet af.

Komeet C2007 Q3 Siding Spring werd in 2007 door Donna Burton ontdekt in Australië. Tot de start van 2010 was het object met een goede verrekijker te zien. Op dit moment wordt de afstand tussen de komeet en de aarde met de dag groter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd