Vallende sterren kijken? Grijp dit weekend uw kans!

Met een beetje geluk (lees: helder weer) kunnen we komend weekend vallende sterren kijken. Oktober loopt namelijk weer op zijn einde en dat betekent dat het tijd is voor de Orioniden: de meteorenzwerm bereikt zijn maximum dit weekend.

De meteorenzwerm is het gevolg van de komeet Halley. Deze liet stofdeeltjes achter en die deeltjes komen nu in botsing met de atmosfeer van de aarde. Hierbij verbranden de deeltjes en dat zien wij als een streepje licht. In de volksmond wordt ook wel gesproken over ‘vallende sterren’, maar dat is een misleidende term: de zwerm heeft niets met vallende sterren te maken.

De jaarlijks terugkerende zwerm zorgt normaal gesproken (bij helder weer) voor aardig wat spektakel. Zo kunnen er dit jaar per uur wel 25 meteoren te zien zijn.

Wie vallende sterren wil kijken, doet er goed aan een donker gebied op te zoeken, zodat de hoeveelheid lichtvervuiling beperkt blijft. U moet wellicht even geduld hebben, maar houd wel uw aandacht erbij: de stofdeeltjes schieten met snelheden van 238.000 kilometer per uur door de atmosfeer en laten maar heel kort een lichtspoortje achter. De grootste kans om vallende sterren te zien, heeft u van zaterdag op zondag: dan piekt de zwerm namelijk. Maar ook in de dagen ervoor en erna zijn al wel vallende sterren te zien.

Bronmateriaal

"The Orionid Meteor Shower" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Luis Argerich (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd