Vallen voorkomen bij ouderen? Wandelen helpt niet!

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Wanneer een 65+-er valt, bestaat er een kans dat hij opgenomen moet worden in het ziekenhuis of zelfs overlijdt. Sommigen beweren dat veel wandelen helpt om vallen te voorkomen, maar uit nieuw onderzoek blijkt dit niet zo te zijn.

Wetenschappers van de Oxford universiteit trommelden 386 inactieve, Australische 65+-ers op om mee te doen aan het onderzoek. Eén groep moest meedoen aan een trainingsprogramma. Deze proefpersonen wandelden veel in een periode van 48 weken en werden telefonisch begeleid. De senioren van de controlegroep deden niet mee aan het trainingsprogramma en kregen geen begeleiding. Zij pasten hun levensstijl niet aan.

Mobieler
Hoewel de actief wandelende senioren wel mobieler werden dan de senioren in de controlegroep, vielen ze niet minder vaak dan de inactieve senioren. Veel wandelen verbetert niet de reactietijd met betrekking tot het zetten van de stappen of de sterkte van de knieën.

Geen medicijn tegen vallen
“De resultaten tonen aan dat wandelen geen ‘medicijn’ is tegen vallen”, zegt onderzoeker Alexander Voukelatos in het paper. “Veel ouderen wandelen om vallen te voorkomen, maar dat is een misvatting. Wel zorgt wandelen ervoor dat senioren mobieler worden en het is dus goede manier om fit te blijven, vooral voor senioren onder de 75 jaar.”

Niet te langzaam lopen
Senioren die ouder zijn dan 75 jaar lopen meer risico om te vallen, ook wanneer ze veel wandelen. Dit heeft ermee te maken dat 75+-ers fragieler zijn dan senioren in de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar. Sowieso helpt het om niet al te langzaam te lopen. Langzaam lopen zorgt voor een instabiele armzwaai, waardoor de kans groter is dat iemand valt.

Bronmateriaal

"A self-directed walking program for older people did not prevent falls" - Universiteit van Oxford
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd