Vaginale gel tegen HIV faalt

 GEZONDHEID  De veelbelovende vaginale gel die besmetting met het HIV-virus moet voorkomen, werkt niet. Dat blijkt uit een test onder 9385 vrouwen in Oeganda, Zambia, Tanzania en Zuid-Afrika. 4,1 procent zou – ondanks het gebruik van de gel – besmet zijn geraakt. Bij de placebogebruiksters raakte 4 procent besmet.

“Het werkt duidelijk niet,” merkt hoofdonderzoeker Sheena McCormack nuchter op. In februari van dit jaar leek er nog geen vuiltje aan de lucht toen een test onder dertig vrouwen fantastisch verliep. De vaginale gel leek een prima alternatief voor vrouwen wiens bedpartner geen condoom wilde gebruiken. Maar die droom is in duigen gevallen.

De vrouwen die deelnamen aan de test en de gel gebruikten, zouden een even groot risico lopen als de vrouwen die het zonder de gel moesten stellen. De dames gebruikten tijdens de test naast de gel ook een condoom, zodat het falen van de gel hen niet ziek zou maken.

De gel (PRO 2000) bevat stoffen die moeten voorkomen dat het HIV-virus zich aan de cellen in de vagina bindt. In de laboratoriumtests en bij apen bleek de gel prima te werken. Volgens McCormack kan het falen in de eerste grootscheepse test te maken hebben met het oppervlak van de vagina. Wellicht dekte de gel niet alle delen even goed, waardoor het virus toch binnen kon dringen.

Onderzoekers geven de gebruikte chemicaliën nu op. Wel wordt verder gegaan met het idee om een gel te gebruiken in de strijd tegen AIDS. Er lopen nu nog twee proeven met een vaginale gel die het antiretrovirale middel Tenofovir bevat en de onderzoekers hopen op positieve resultaten. “Vrouwen vinden de gel prettig en dat geldt ook voor hun partners.”

Bronmateriaal

"Anti-HIV vaginal gel fails" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd