Vaderschap: nu met gratis nieuwe zenuwcellen!

Muizen die net vader zijn geworden, ontwikkelen terwijl ze met hun kinderen spelen nieuwe zenuwcellen. Dat blijkt uit onderzoek. Volgens wetenschappers zijn de nieuwe zenuwcellen nodig om de beschermende vaderrol te vervullen; pas als de zenuwcellen er zijn, beschermt vaderlief zijn kroost.

Mooi detail: de nieuwe zenuwcellen gaan een leven lang mee. Dat wijst erop dat de band tussen vader muis en kinderen vanaf de eerste keer dat ze samen spelen tot aan zijn dood behouden blijft. Uit het onderzoek blijkt ook dat het beschermende gedrag van de vader – wat hij dus alleen ontwikkelt als hij met zijn kinderen omgaat – de kans op succes in het leven van het kroost aanzienlijk vergroot.

“De resultaten laten zien hoe belangrijk sociale interactie is,” meent onderzoeker Samuel Weiss. Het is nog onduidelijk of ditzelfde proces ook bij mensen speelt. Als dat zo is, dan hebben de wetenschappers een heel nieuw biologisch mechanisme ontdekt dat verklaart hoe ouders zich met hun kinderen binden.

Het is niet de eerste keer dat Weiss ontdekt dat muizen nieuwe zenuwcellen ontwikkelen. Eerder bleek dat vrouwtjes wanneer ze een dominant mannetje ontdekken, ook nieuwe cellen krijgen. Met behulp van deze zenuwcellen kunnen zij de geur van dominante mannetjes beter herkennen. En daardoor zijn ze beter in staat om een goede partner uit te zoeken en een gezond en sterker nageslacht te krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd