Vader trakteert kind op de meeste mutaties

Vaders geven hun kinderen tot wel drie keer meer mutaties mee dan moeders. En naarmate vaders ouder worden, gaan ze steeds meer mutaties doorgeven. Dat in tegenstelling tot moeder: het aantal mutaties dat zij doorgeeft, blijft ongeacht haar leeftijd, stabiel.

Dat stellen onderzoekers nadat ze het DNA van meer dan 85.000 inwoners van IJsland hebben bestudeerd. Ze richtten zich op korte stukjes DNA die ook wel bekend staan als microsatellieten. Van deze stukjes DNA is bekend dat ze veel sneller muteren dan andere delen van ons DNA.

Resultaten
“De meeste mutaties komen van de vader,” stelt onderzoeker David Reich. Vaders leveren voor elke mutatie die moeder doorgeeft, gemiddeld 3,3 mutaties. En wanneer een vader 58 is geeft hij twee keer zoveel mutaties door als toen hij 20 was. Voor de moeder maakt leeftijd niet uit: zij blijft altijd evenveel mutaties doorgeven.

WIST U DAT…

Autisme
Het onderzoek kan mogelijk verklaren waarom er een verband lijkt te zijn tussen oudere vaders en kinderen met autisme. Mogelijk leiden mutaties die oudere vaders aan hun kinderen meegeven tot autisme.

De snelheid waarmee mensen mutaties doorgeven kan ons echter niet alleen iets vertellen over de totstandkoming van stoornissen of ziektes. Ook kan het ons vertellen wanneer de mens precies ontstond. Dat wil zeggen: wanneer onze soort zich losmaakte van de apen en zich in de richting van de moderne mens ging ontwikkelen. De onderzoekers identificeerden 2058 mutaties. Rekening houdend met de snelheid waarmee deze ontstaan, stellen ze dat de mens zich tussen de 3,7 en 6,6 miljoen jaar geleden van de aap afscheidde.

Bronmateriaal

"Most Mutations Come from Dad" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door c dempsey (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd