Vaccin tegen roken?

Het is de nieuwste trend: stoppen met roken. Maar het is niet altijd even gemakkelijk als het klinkt. Op de een of andere manier lijkt u toch steeds weer naar die sigaret te grijpen, ook al weet u dat het dodelijk is. De vraag is dus: hoe komt u er het beste vanaf?

Onderzoekers denken een manier te hebben gevonden om mensen te vaccineren tegen nicotine-verslaving. Het is niet echt een vaccin in de betekenis van het woord, zoals men anders doet door een verzwakte versie van een ziekte bij een patiënt te injecteren. Maar het stimuleert wél het immuunsysteem en produceert antilichamen tegen nicotine.

Zo werkt het: als iemand die is gevaccineerd rookt, zal het vaccin – genaamd NicVAX – antilichamen produceren die zich hechten aan de nicotine-moleculen. De antilichamen voorkomen dan dat de nicotine ‘oversteekt’ naar het brein, waar ze normaliter zouden leiden tot stimulerende middelen zoals dopamine, die rokers voorzien van een positieve gewaarwording. Zonder die positieve gewaarwording zou de roker in kwestie de drang om te roken verliezen, menen de ontwikkelaars.

Een ander voordeel is dat de antilichamen voor enkele maanden in de bloedstroom blijven, wat een terugval kan voorkomen.

Het vaccin is echter nog niet klaar. Professor Jonathan Henry van de Michigan State University verwacht de resultaten pas in 2012.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd