‘Vaccin tegen malaria in 2015 beschikbaar’

Wetenschappers zijn dicht bij een vaccin tegen malaria. Een monnikenwerk nadert zijn voltooiing en kan al in 2015 resulteren in een vaccin tegen de ziekte. Het vaccin wordt op dit moment in zeven Afrikaanse landen getest en moet daar de meeste dodelijke vorm van malaria verslaan. En die experimenten verlopen tot op heden naar wens.

“Wij denken de eerste resultaten van de experimenten in 2012 te hebben,” vertelt onderzoeker Joe Cohen. “En om een lang verhaal kort te maken: we hopen het vaccin tussen 2015 en 2016 in Afrika te gaan implementeren.”

Kinderen
De onderzoekers willen voor die tijd minstens 16.000 gezonde kinderen met het vaccin behandelen. Inmiddels zijn die experimenten al goed op weg: 12.000 kinderen in Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenia, Malawi, Mozambique en Tanzania hebben het vaccin gekregen. Het kroost wordt 32 maanden lang bestudeerd.

Goede resultaten
Eerder werd al een kleinschaliger experiment onder kinderen gehouden. De resultaten daarvan waren uitstekend. In 53 procent van de gevallen werkte het vaccin. Onder kleuters deed het het zelfs nog beter: 65 procent kon effectief behandeld worden. Dat de onderzoekers zich juist op kinderen richten, is niet verrassend: zij worden het meest getroffen door de ziekte.

WIST U DAT…

…wij mensen malaria waarschijnlijk door toedoen van de gorilla onder de leden kregen?

Begin
Volgens de ontwikkelaars van het vaccin kan het medicijn honderdduizenden levens redden. Maar dat wil niet zeggen dat we er al zijn, zo waarschuwen de onderzoekers. Zelfs als het vaccin er komt – en de economische crisis heeft daar zeker invloed op – is het nog maar het begin van een lange strijd. Uiteindelijk moet er tenslotte een medicijn komen dat in alle gevallen effectief is.

Ongeveer een derde van de wereldbevolking wordt door malaria bedreigd. Jaarlijks eist de ziekte 900.000 levens. De meeste slachtoffers vallen in Afrika en zijn kinderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd