“Vaccin tegen kanker beschikbaar binnen tien jaar”

Vooraanstaande kankerexperts voorspellen dat het binnen jaar mogelijk zal zijn om met behulp van een vaccin allerlei soorten kanker te voorkomen. Dit meldt het AD. Het gaat in dit geval om kankersoorten zoals borstkanker en baarmoederhalskanker, maar ook de ziekte van Hodgkin.

De experts stellen dat door de vaccinaties veel minder mensen zouden overlijden aan de gevolgen van de ziekte dan op dit moment.

“Op termijn kan per persoon worden vastgesteld tegen welke kankersoort een vaccinatie nodig is,” aldus hoogleraren John Haanen en Cees Melief. “De leeftijd, afkomst en andere risicofactoren zijn daarbij bepalend.”

Momenteel wordt er naast preventieve vaccins ook wereldwijd gewerkt aan genezende vaccins. “De ontwikkeling van de preventieve vaccins zullen sneller verlopen,” denken de hoogleraren. “Die zijn eenvoudiger. Je kunt gemakkelijker een gezond lichaam aan het werk zetten dan een ziek lichaam.”

Vaccin tegen borstkanker
Eerder deze week werd bekend dat wetenschappers werken aan een vaccin tegen borstkanker. Ook dit vaccin ligt over ongeveer tien jaar in de winkel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd