Vaccin rekent af met cocaïneverslaving

Wetenschappers hebben ontdekt dat een eenvoudig vaccin ervoor kan zorgen dat muizen niet langer high worden van cocaïne. Het vaccin zet het immuunsysteem van de dieren tegen de cocaïne op en voorkomt zo dat de drug het brein bereikt en een goed gevoel geeft. De onderzoekers zijn optimistisch en denken dat de methode ook mensen kan helpen afkicken.

Het vaccin bevat delen van een virus dat een gewone verkoudheid veroorzaakt en een molecuul dat vergelijkbaar is met cocaïne. De onderzoekers kleedden het virus helemaal uit, zodat alleen het deel dat het immuunsysteem activeert, overbleef.

Muizen
De onderzoekers dienden een groep laboratoriummuizen het vaccin toe en wachtten af. Het vaccin veroorzaakte een sterke reactie van het immuunsysteem: er werden antistoffen aangemaakt die cocaïne aanpakken. Normaal gesproken heeft cocaïne die uitwerking niet, maar omdat het lichaam de stof associeerde met een verkoudheid, werd deze op afstand gehouden.

Cocaïne
Om te kijken of het lichaam ook pure cocaïne zo zou behandelen, kregen de gevaccineerde muizen wat van de drug toegediend. De dieren werden niet high. En het vaccin behield dat effect dertien weken lang.

“We denken dat deze aanpak heel veelbelovend is, ook in het bestrijden van verslavingen onder mensen,” merkt onderzoeker Ronald Crystal op. Wetenschappers hebben al eerder geprobeerd om het immuunsysteem tegen drugs op te zetten, maar deze methode is het minst schadelijk voor de verslaafde. De verwachting is dan ook dat het vaccin relatief snel kan worden getest en ingezet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd