Vaasje blijkt inderdaad bloed van koning Lodewijk XVI te bevatten

lodewijk xvi

Legendes vertelden al dat sommigen het bloed van de onthoofde vorst opdepten en bewaarden. En nu is daar dan ook daadwerkelijk bewijs van gevonden: in een soort vaasje vonden onderzoekers bloed van de vorst terug.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Forensic Science International. Ze baseren hun conclusie op twee onderzoeken. Eerst bestudeerden ze een gemummificeerd hoofd waarvan in 2010 duidelijk werd dat het aan de Franse koning Hendrik IV had toebehoord. Vervolgens bestudeerden ze het vermeende bloed van Lodewijk XVI.

Hendrik IV. Afbeelding: via Wikimedia Commons.
Hendrik IV. Afbeelding: via Wikimedia Commons.
Familie
Uit de geschiedenisboeken weten we dat Hendrik IV en Lodewijk XVI familie waren: in totaal zaten er zeven generaties tussen de twee mannen. Het DNA-onderzoek onderschrijft dat. DNA uit het gemummificeerde hoofd en het bloed wijst erop dat de kans dat de twee familie van elkaar waren en door zeven generaties van elkaar gescheiden werden, 246,3 keer groter is dan de kans dat ze niet aan elkaar verwant zijn.

Bewijs
En daarmee wijst het DNA-onderzoek erop dat het bloed dat al jaren aan Lodewijk XVI wordt toegeschreven, ook daadwerkelijk aan deze vorst toebehoorde. En het onderschrijft dat het gemummificeerde hoofd inderdaad van de Franse vorst Hendrik IV was.

Hendrik IV stierf in 1610: hij werd vermoord door een monnik die zich ergerde aan het feit dat de Franse koning calvinistisch was opgevoed en ook regelmatig van godsdienst wisselde (dan weer protestant, dan weer katholiek). Lodewijk XVI stierf in 1793 door toedoen van de guillotine. De executie was het gevolg van één van de bekendste en meest ingrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis: de Franse revolutie.

Bronmateriaal

"Genetic comparison of the head of Henri IV and the presumptive blood from Louis XVI (both Kings of France)" - FSIJournal.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd