Vaarwel Yutu: Chinese maanrover sterft op de maan

De Chinese ruimtevaartorganisatie kan geen contact meer maken met haar maanrover Yutu. De rover landde in december op de maan en is dus minder dan twee maanden actief geweest. Het is triest nieuws voor alle liefhebbers van ruimtevaart.

Eind januari verklaarde het Chinese staatsmedium Xinhua dat het maanwagentje kampte met problemen met de besturing. Daarnaast slaagde de rover er niet in om op tijd maatregelen te nemen om de koude maannacht – die veertien dagen duurt – te overleven. Het zonnepaneel dat zich over de mast van het maanwagentje moet vouwen om deze en de instrumenten die zich daarop bevinden te beschermen, zou niet goed gewerkt hebben. Waardevolle instrumenten hebben temperaturen lager dan -140 graden Celsius niet overleefd.

Gespot

De maanrover Yutu werd eind vorig jaar gespot door de Lunar Reconnaissance Orbiter. Bekijk de foto van Yutu en zijn maatje Chang’e-3.

Geen contact; of is er toch hoop?
Maandag heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie contact proberen te zoeken met Yutu. Helaas slaagden de wetenschappers hier niet in, zo meldt staatsmedium ECNS. Dit betekent dat Yutu als verloren kan worden beschouwd. Hoewel er momenteel geruchten gaan dat er nog hoop is voor Yutu, moeten we er zeker rekening mee houden dat het niet gebruikelijk is dat een staatsmedium speculeert over een technische blunder. Desalniettemin hopen we dat onze vrienden van Astroblogs het bij het juiste eind hebben.

Delven op de maan
Yutu had een belovende missie voor de boeg. Yutu zou de geologische structuur en samenstelling van het maanoppervlak gaan analyseren. Wetenschappers vermoeden dat China in de toekomst van plan is om te delven op de maan. Het werk van Yutu zou dan als een voorbereiding daarop hebben kunnen dienen.

Missie deels geslaagd
Zelfs al lijkt de Chinese missie nu mislukt: China bewijst in staat te zijn om een rover op de maan te zetten. En natuurlijk hebben we voor het eerst in veertig jaar weer mooie beelden van onze planeet vanaf het maanoppervlak ontvangen. En daar danken we de Chinezen voor!

UPDATE 13 februari: Staatsmedium Xinhua meldt dat Yutu weer tot leven is gekomen. Onduidelijk blijft echter met welke problemen het wagentje kort voor de maannacht te kampen had, waar die problemen door veroorzaakt werden en of die problemen blijvende gevolgen hebben voor het verloop van de verdere missie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd