temperatuur

Zet mensen in een kamer met een omgevingstemperatuur die ze prettig vinden en hun werkgeheugen functioneert beter. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Leiden ontdekt.

De onderzoekers baseren hun conclusies op experimenten. Ze verzamelden twee groepen proefpersonen. De ene groep bestond uit mensen die een voorkeur hadden voor een koele omgeving. De andere groep bestond uit mensen met een voorkeur voor een warme omgeving. De onderzoekers lieten de proefpersonen de N-back test uitvoeren. Hierbij verschijnen letters op een scherm en moeten proefpersonen aangeven of de letter die verschijnt dezelfde letter is die ze twee stappen eerder hadden gezien. De tests vonden plaats in drie ruimtes: een kamer waar het 25 graden was, een kamer waarin het 15 graden was en een kamer waar het 20 graden was.

Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen het beste functioneerden bij een omgevingstemperatuur die hun voorkeur had. “De resultaten bevestigen het idee dat temperatuur het cognitief vermogen beïnvloedt,” stellen de onderzoekers, Lorenza Colzato en Roberta Sellaro. “Werken bij een voor iemand ideale temperatuur kan efficiency en productiviteit bevorderen.”

Maar hoe komt het dat ons werkgeheugen beter functioneert bij een temperatuur die we prettig vinden? Waarschijnlijk voorkomt de voorkeurstemperatuur dat onze energiebronnen die we nodig hebben om mentale taken uit te voeren, versneld leegraken.