Uw partner is niet zo knap als u denkt

Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: liefde maakt blind. En de onderzoekers stellen dat dat misschien maar goed is ook.

Uit eerdere onderzoeken was al herhaaldelijk gebleken dat mensen hun eigen partner minstens net zo intelligent en aardig vonden als anderen. Maar hoe zat dat met het uiterlijk? Vonden geliefden hun partner ook minstens net zo knap als anderen? Onderzoekers van de universiteit van Groningen beten zich in die vraag vast.

Foto’s
De onderzoekers lieten foto’s maken van de zeventig stellen. Vervolgens moesten sommige proefpersonen een vragenlijst invullen over hoe aantrekkelijk zij zichzelf en hun partner vonden. Daarna kregen ze een vragenlijst met vragen die niets met aantrekkelijkheid te maken hadden: die vragen waren bedoeld om de proefpersonen even af te leiden van het onderzoek en zo te voorkomen dat zij zich bewust zouden worden van wat er nu werkelijk onderzocht werd.

WIST U DAT…

Beoordelen
Daarna kregen de proefpersonen de foto’s van zichzelf en hun partner weer te zien. En wederom moesten ze de aantrekkelijkheid bepalen. De andere stellen doorliepen dat proces ook, alleen keken zij eerst naar de foto’s. Vervolgens kregen vreemden de foto’s van de proefpersonen voorgelegd en moesten zij oordelen hoe knap zij mensen vonden.

Knapper
De proefpersonen bleken de aantrekkelijkheid van zichzelf en hun partner voortdurend ietsje hoger in te schatten dan de vreemden. De proefpersonen die uit hun geheugen moesten putten voor een beoordeling van de aantrekkelijkheid vonden zichzelf en hun partner standaard iets aantrekkelijker dan de mensen die het op basis van foto’s moesten beslissen.

De onderzoekers concluderen dat liefde dus echt blind maakt. En dat is nog niet zo’n hele slechte zaak, zo stellen ze. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat mensen die met bepaalde illusies in een relatie stappen vaak gelukkiger zijn. Toch kunnen die illusies ook fout uitpakken. Bijvoorbeeld als ze te ver afwijken van de werkelijkheid.

Bronmateriaal

"How Hot Is Your Partner? Not as Hot As You Think" - Livescience.com
Bovenstaande foto is gemaakt door Sam Hearn (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd