Uw loopje verraadt wie u bent

Vergeet uw ID, vingerafdrukken en paspoort: in de toekomst kunnen beveiligers op luchthavens u aan uw loopje herkennen.

Er wordt al een tijdje geëxperimenteerd met loopjes. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat ze net zo uniek zijn als onze vingerafdrukken en dus heel geschikt om mensen mee te identificeren. Maar alle studies die tot nu toe naar de loopjes zijn gedaan, waren kleinschalig. Het bleef dus onduidelijk of de methode ook geschikt was om in de ‘echte wereld’ toe te passen.

Sensoren
Onderzoeker Todd Pataky besloot dat uit te zoeken. Hij verzamelde 104 mensen en liet ze over een speciaal stukje vloer van een halve meter lang lopen. In die vloer zaten duizenden sensoren die de druk die de wandelaar op de vloer uitoefende, vastlegde.

WIST U DAT…

…het in de toekomst wellicht mogelijk is om uw telefoon met uw voeten te bedienen?

Accuraat
Een computer verwerkte die informatie en leerde om op basis van het loopje mensen te identificeren. De proefpersonen zetten per persoon tien stappen. De computer moest dus 1040 stapjes aan de juiste persoon zien toe te wijzen. Slechts in drie gevallen ging hij de fout in. Dat maakt het apparaat bijzonder accuraat: in 99,8 procent van de gevallen zit deze goed.

Daarmee tonen de onderzoekers aan dat de methode zeker werkt en geschikt is voor het echte werk: na slechts enkele stappen zijn mensen al te identificeren. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of the Royal Society Interface.

Bronmateriaal

"Why you are identifiable after just a few steps" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stefano Corso (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd