Uw kat wordt mogelijk gestrest van al dat geaai

kat aaien

Sommige katten vinden het heerlijk om geaaid te worden. Maar katten die zich met tegenzin aan uw aaiende hand onderwerpen, zou u maar beter met rust laten. Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat deze katten gestrest worden van uw gestreel.

Dat schrijven onderzoekers van de University of Lincoln in het blad Journal Physiology and Behaviour. Hun studie richtte zich op huishoudens met meerdere katten. Katten zijn van oorsprong namelijk einzelgängers en dus vroegen de onderzoekers zich af of een kat die zijn huis met één of meer katten moet delen, daar stress van ondervindt. “Om een antwoord op die vraag te vinden, kozen we voor stabiele huishoudens,” vertelt onderzoeker Daniel Mills. “En we waren best verbaasd over de resultaten.”

WIST U DAT…

…katten hun eigen dieet heel zorgvuldig samenstellen?

De onderzoekers ontdekten dat het aantal katten in één huis niet kon voorspellen hoe gestrest de dieren waren. In andere woorden: er was dus geen duidelijk verband tussen het aantal katten in een huishouden en de mate van stress die de katten ervoeren. Wel bleken jonge katten (jonger dan twee jaar) minder gestrest te zijn wanneer ze met andere katten samenleefden dan wanneer ze in een grotere groep leefden. Zelfs al zijn katten niet elkaars beste vrienden, dan nog kunnen ze blijkbaar een manier vinden om toch samen te leven en niet gestrest te raken.

En daarmee was de hoofdvraag van het onderzoek beantwoord. Maar de onderzoekers deden tijdens hun onderzoek nog een bijzondere ontdekking. “Onze gegevens suggereren ook – en dat vind ik heel intrigerend – dat katten die tolereren dat ze geaaid worden in plaats van er echt van te genieten, het meest gestrest zijn.” Katten die niet van aaien houden en samenwonen met een kat die gek is op aaien, kunnen waarschijnlijk aan het gestreel van hun baasje ontkomen en zijn dus minder gestrest. “Het lijkt erop dat we ons het meest zorgen moeten maken over de katten waar de eigenaar zich aan opdringt.”

Bronmateriaal

"Stroking could stress out your cat" - Lincoln.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jack Hynes (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd