Uw naam verraadt uw beroep

Bestuursvoorzitter, lerares of kok? Tegenwoordig kan iedereen worden wat hij ambieert. Tenminste, dat is het idee achter het kapitalistische systeem. Dat dit niet altijd werkt, blijkt wel uit een onderzoek van LinkedIn. Volgens de zakelijke netwerksite verraadt de naam van een persoon zijn professie. Heet u Cees? Dan is de kans groot dat u in Nederland een bestuursvoorzitter bent!

LinkedIn vergeleek de namen van bestuursvoorzitters met andere namen en daar kwamen opvallende conclusies uit. Zo hebben bestuursvoorzitters vaak korte, krachtige namen. In de Verenigde Staten heten de meeste CEO’s Peter, Bob, Jack, Bruce of Fred. In Nederland is Cees gewild, in Duitsland Wolfgang en Gilles is een populaire naam onder Franse bestuursvoorzitters.

Hoe komt dit?
De vraag is hoe dit komt. Kiezen ondernemende ouders een korte, krachtige naam voor hun kinderen, omdat dit efficienter is? Kinderen van ondernemende ouders zullen namelijk sneller zelf ondernemer en dus bestuursvoorzitter worden. Of moeten mensen met een korte, onopvallende naam meer hun best doen om eruit te springen, waardoor zij meer gemotiveerd zijn om CEO te worden? Een andere mogelijkheid is dat bestuursvoorzitters vaak ouder zijn en dat daarom eerder oudere namen bovenaan staan.

Verkopers, ingenieurs en koks
LinkedIn onderzocht ook andere beroepstakken. Amerikaanse verkopers heten vaak Chip, Todd en Trey. De meeste Amerikaanse ingenieurs hebben als naam Rajesh, Jeremy of Andrew. Heeft iemand een eigen restaurant? Grote kans dat hij Thierry, Philippe of Laurent heet!

Infographs
De onderstaande infographs zijn gemaakt door Anita Lillie en Alan O’Rourke.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd