Uw dode huidcellen zuiveren de lucht

Nieuw onderzoek toont aan dat de dode huidcellen die u dagelijks overal achterlaat een belangrijk doel kunnen dienen. Ze kunnen de lucht zuiveren.

De onderzoekers verzamelden stof uit 500 slaapkamers en 151 crèches en analyseerden het. Ze ontdekten dat met name squaleen een belangrijke bijdrage leverde aan het verwijderen van ozon.

Afbreken
Squaleen is een olie en bevindt zich op onze huid. De moleculen van squaleen reageren met ozon en breken het af. Zelfs squaleen dat zich op onze nog levende huid bevindt, draagt aan dit proces bij.

WIST U DAT…

slijmprikken eten met hun huid?

Schadelijk
En dat is goed nieuws. Wij kennen ozon misschien vooral van het gat in de ozonlaag, maar het goedje wordt schadelijk wanneer het het oppervlak van de aarde nadert. Het reageert dan met de uitlaatgassen van bijvoorbeeld auto’s en fabrieken. Wanneer het in onze longen terechtkomt, kan het deze beschadigen.

Allergie
De dode huidcellen dienen dan ook zeker nog een doel, zo benadrukken de onderzoekers. Maar dat wil niet zeggen dat we moeten stoppen met schoonmaken. Dode huidcellen kunnen voor allergische reacties zorgen en zo ook weer een slechte invloed hebben op de gezondheid.

Squaleen is overigens niet het enige goedje dat ozon afbreekt. Ook oliezuur – bijvoorbeeld in olijfolie – doet het. Net als oppervlakken die gemaakt zijn van rubber.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd