Wetenschappers hebben ontdekt dat ons brein erg gefocust is op ons drinkgedrag. Wanneer we onze dorst lessen, trekt ons brein steevast aan de bel als de dorst over is en we te veel dreigen te gaan drinken.
De onderzoekers verzamelden een aantal dorstige proefpersonen en maakten een MRI-scan van hun brein. Vervolgens mochten de proefpersonen uit de scan stappen en water drinken. Een deel van de proefpersonen kreeg de opdracht te drinken tot ze geen dorst meer hadden. De anderen moesten ook nadat ze geen dorst meer hadden, blijven drinken. Daarna werd hun brein opnieuw gescand.
Uit het onderzoek blijkt dat het brein aan de noodrem trekt als de dorst over is. “Verschillende delen van het brein die betrokken zijn bij het maken van emotionele beslissingen werden actief wanneer dorstige mensen water dronken en wanneer proefpersonen bleven drinken toen ze niet langer dorst hadden,” vertelt onderzoeker Derek Denton. En het brein heeft daar een goede reden voor. Wanneer we te veel drinken, kan de zoutconcentratie in het bloed teruglopen en dat kan resulteren in een – mogelijk fatale – zwelling van het brein.
Wellicht heeft het onderzoek ook implicaties voor ander gedrag. Bijvoorbeeld seks en eten.