Uw baas heeft een dikkere huid dan u denkt

de baas

De meeste mensen zijn extra voorzichtig in het contact met hun baas: ze willen hem of haar niet kwetsen. Nieuw onderzoek toont aan dat u uw baas echt niet zomaar kwetst: mensen met macht hebben een dikkere huid dan gedacht.

Onderzoekers van de universiteit van Berkeley trekken die conclusie nadat ze enkele experimenten uitvoerden. In een eerste experiment kregen mensen een functie toegewezen. Sommigen kregen te horen dat ze een lage functie binnen een denkbeeldig bedrijf hadden. Anderen kregen een hoge functie toegewezen. Vervolgens vertelden de onderzoekers de proefpersonen dat ze niet waren uitgenodigd voor een feestje op kantoor. De mensen met een lage functie hadden echt last van die afwijzing. De mensen met een hoge functie waren over het algemeen onaangedaan door de afwijzing en gingen vaker op zoek naar andere activiteiten waarbij ze een band konden krijgen met hun collega’s.

Nog een experiment
Een tweede experiment onderschrijft de resultaten van het eerste experiment. Proefpersonen kregen te horen dat ze die dag met iemand hoger in rang of iemand langer in rang zouden samenwerken. Ze hadden contact met die persoon en ontvingen feedback die men zou kunnen opvatten als een terechtwijzing of zelfs afwijzing. De proefpersonen die te horen hadden gekregen dat de feedback van een ondergeschikte kwam, waren onaangedaan door de feedback. De mensen die dachten dat de feedback van iemand hoger in rang kwam, namen aanstoot aan de feedback. “Wanneer ze afgewezen in plaats van geaccepteerd worden, geven ondergeschikten aan een lager gevoel van eigenwaarde te hebben en meer negatieve emoties te ervaren,” vertelt onderzoeker Maya Kuehn. Bazen vertoonden niet zo’n negatieve reactie wanneer ze werden afgewezen.

Thuis
En niet alleen op de werkvloer hebben mensen die de broek aan hebben, een dikkere huid. De resultaten gaan ook op voor de thuissituatie, zo blijkt uit een derde experiment. De onderzoekers lieten een aantal stellen naar het laboratorium komen en lieten ze discussiëren over een oplossing voor een lastige kwestie. Bijvoorbeeld: wat te doen als het vliegtuig waar wij in zitten in de wildernis neerstort? Voorafgaand aan het experiment hadden de proefpersonen al aan moeten geven wie in hun relatie de broek aan had. Uit het onderzoek blijkt dat ‘ondergeschikte’ partners tijdens discussies aanzienlijk minder positief waren. De dominante partner was tijdens de discussie veel optimistischer en werkte ook harder om met de ander op één lijn te komen.

“Machtige mensen lijken beter in staat te zijn om om te gaan met de haken en ogen die aan het sociale leven zitten en ze zijn beter beschermd tegen negatieve gevoelens die een afwijzing normaal gesproken oproept,” stelt Kuehn. Uw baas kan dus meer hebben dan u denkt. Maar ook op basis van dit onderzoek kan u nog niet al te ver gaan: de onderzoekers bestudeerden alleen wat milde afwijzingen met mensen doen.

Bronmateriaal

"Powerful people better at shaking off rebuffs, bonding with others" - Berkeley.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door David Levitz (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd