Uw arm als energiecentrale?

De fossiele brandstoffen raken op en we moeten beter voor onze planeet zorgen. Wetenschappers zijn daarom steeds op zoek naar nieuwe energiebronnen. En ze hebben er weer één gevonden: uw arm. Wellicht kunt u uw telefoon en laptop straks met behulp van uw elleboog opladen. De eerste experimenten starten binnenkort. In de ruimte!

Het is eigenlijk heel simpel. Wat u nodig heeft is een kleine chip: een zogenaamde biobrandstofcel. Deze gebruikt suiker en zuurstof om elektriciteit op te wekken. Stel nu dat we deze chip in uw arm plaatsen. De chip kan de benodigde zuurstof en suiker dan gemakkelijk uit uw bloedbaan halen. En voilà: elektriciteit! Suiker en zuurstof is er – als het goed is – altijd en mocht bijvoorbeeld de suiker opraken dan is een flesje frisdrank voldoende om uw energiecentrale aan de gang te houden.

Een prachtig idee dat zo op het eerste gezicht goed haalbaar is. Maar dat betekent nog niet dat u binnenkort uw mobiele apparatuur aan uw arm kunt hangen. De energiecentrale wordt namelijk in eerste instantie ontwikkeld voor astronauten. Deze beroepsgroep heeft baat bij lichte, compacte en betrouwbare energiebronnen. Hun eigen arm is natuurlijk een prachtig voorstel.

Binnenkort gaan onderzoekers kijken hoe de methode in de ruimte werkt. Niet met mensen, overigens. In eerste instantie gaan er tanks met zuurstof en suiker de lucht in. Als dat goed verloopt, volgen de mensen – of moeten we zeggen: energiecentrales – vanzelf.

Bronmateriaal

"Channel Your Personal Power" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd