Industrieel designer Olivia Blechschmidt liet zich inspireren door een drama in Canada: verontreinigd water maakte honderden mensen ziek en eiste zeven levens. Ze besloot haar kunde in te zetten en verontreinigd water aan te pakken. Het resultaat mag er zijn: de UV-stick.
De meesten van ons zullen verontreinigd water koken alvorens het te drinken. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat UV-licht net zo goed in staat is om bacteriën en virussen te doden. De UV-straling verstoort de chemische verbindingen in het DNA van de bacteriën en zorgt ervoor dat deze sterven.
Met die kennis in het achterhoofd ontwikkelde Blechschmidt de UV-stick. Het idee is simpel: u schenkt een glas water in. Stop de stick erin en zet deze op de juiste stand. Deze stand is afhankelijk van de hoeveelheid water. Vervolgens roert u ongeveer vijf seconden met de stick en dan moet u even geduld hebben. “Zodra de UV-lamp uitgaat weet je dat het water geschikt is om te drinken,” legt Blechschmidt uit. Een glas water is ongeveer in anderhalve minuut gereinigd. Een groter hoeveelheid water duurt zo’n drie minuten.
Volgens Blechschmidt heeft het prototype veel voordelen. Zo is de stick gemakkelijk te gebruiken en simpel op te laden met behulp van een gewoon stopcontact. Ook hoeven mensen niet langer water uit flessen te nuttigen, omdat ze kraanwater zelf kunnen reinigen. En dat is dan weer beter voor het milieu.
Helaas is de stick nog niet op de markt. De UV-stick is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die de beschikking hebben over een stopcontact. De ontwikkelingslanden, waar juist veel verontreinigd drinkwater genuttigd wordt, zouden een soortgelijke UV-stick kunnen gebruiken wanneer deze door zonlicht wordt opgeladen. Maar dat is volgens Blechschmidt een geheel nieuwe opgave.