U heeft de trailer van de film ‘Sint’ ongetwijfeld al voorbij zien komen. Maar heeft u zich ook al afgevraagd hoe het paard met de horrorsint op diens rug zo snel over daken kan vliegen? De Universiteit Utrecht heeft het antwoord: zij hielpen de horrorsint een handje en bouwden hun laboratorium om tot filmstudio waarin het paard op een loopband schitterde.
Regisseur Dick Maas wilde het paard van de horrorsint over Hollandse daken zien galopperen en dat van alle kanten vastleggen. Maar hoe kon dat veilig gebeuren? De filmmaker en de Universiteit Utrecht staken de koppen bij elkaar en dat resulteert in veilige, maar spectaculaire scènes.
Opium
Voor de scènes op de daken werd gebruik gemaakt van Opium: het onderwijspaard van de Universiteitskliniek voor Paarden. Men bouwde het laboratorium om tot filmstudio en liet het paard galopperen op een paardenloopband die de wetenschappers van de UU veelvuldig gebruiken voor hun onderzoek.
Neppaard
“Deze loopband wordt normaal gesproken gebruikt voor geavanceerd bewegingsonderzoek bij sportpaarden,” vertelt Wim Back. Hij is specialist Orthopaedie. “Bij sportpaarden is inzicht in de manier waarop paarden bewegen essentieel, dus moeten we ze in volle draf en galop van dichtbij kunnen monitoren. Deze wetenschappelijke techniek kwam in dit geval Dick Maas bij de filmopnames voor ‘Sint’ goed van pas. Voor de echte speciale effecten is overigens een neppaard gebruikt.”
Balans
“Alleen wanneer er een perfecte balans is tussen ruiter en paard kunnen beiden optimaal presteren. Door op de benen van het paard sensoren te plakken die communiceren met een computer, kunnen we die balans meten op het moment dat het paard stapt, draaft of galoppeert. Via dit onderzoek kunnen we ontdekken hoe bepaalde spieren en gewrichten overbelast raken. Met die kennis kunnen we vervolgens paardeneigenaren adviseren wat zij beter wel en niet kunnen doen met hun dier bij hun training, maar bijvoorbeeld ook bij revalidatie.”
Terwijl het paard op de loopband galoppeerde, konden camera’s de bewegingen van alle kanten vastleggen. En dat maakt de film net wat spectaculairder. De Universiteitskliniek voor Paarden is zeer tevreden met het resultaat. “Het is een mooie mix geworden van onze expertise op het gebied van het bewegingsapparaat van het paard en het door de filmindustrie gewenste spektakel.”