Universiteit Utrecht voegt historisch laagje toe aan Google Earth

toen en nu

Bent u ook weleens nieuwsgierig hoe uw woonomgeving er vroeger uitzag? Was dat slootje achter uw huis er altijd al? Of dat meertje? De Nederlandse landkaart verandert met de dag. Via Google Earth kunt u nu zien waar en hoeveel uw woonomgeving is veranderd.

Iedere inwoner van Nederland weet dat het Nederlandse landschap continue verandert. Dagelijks vinden aanpassingen en versterkingen plaats van dijken om het water tegen te houden. Dankzij de universiteitsbibliotheek Utrecht kunt u alle veranderingen die in de afgelopen eeuwen zijn doorgevoerd bekijken.

De bibliotheek heeft een collectie oude waterstaatkundige kaarten gedigitaliseerd en online gezet. Door middel van een bepaalde innovatieve techniek heeft de universiteitsbibliotheek deze kaarten in een nieuw perspectief geplaatst. De kaarten worden als laag gekoppeld aan Google Earth. Op deze manier zijn zij interessant voor zowel onderzoekers als geïnteresseerden.

Alle kaarten zijn afkomstig uit de collectie van Gerrit Moll, een hoogleraar wis- en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. De kaarten zijn afkomstig uit de jaren 1600- 1825. Zo kunt u uitzoeken of dat slootje achter uw huis inderdaad al eeuwenoud is. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de kaarten hier!

Bronmateriaal

"Oude kaarten herleven in Google Earth" - UU.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de Universiteit Utrecht.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd