Universeel griepvaccin behaalt eerste succesje

Een vaccin dat u tegen alle soorten griep beschermt en dat u slechts één keer in uw leven hoeft te ontvangen, zou dat niet geweldig zijn? Goed nieuws: het prikje in kwestie komt steeds dichterbij. Britse wetenschappers hebben zojuist de eerste experimenten op mensen met succes afgerond. Nader onderzoek is noodzakelijk, maar de voorlopige resultaten zijn hoopgevend.

Griep verandert voortdurend. U kunt zich vast de verzamelwoede van overheden nog wel herinneren toen de Mexicaanse griep de kop opstak. Opeens moesten er nieuwe vaccins worden aangerukt. En ook ‘gewone’ griepvirussen veranderen. Ze ontwikkelen zich om beter bestand te zijn tegen vaccins die wij mensen maken.

Achter de feiten aan
Het resultaat: onderzoekers lopen voortdurend achter de feiten aan. Als een nieuwe griep de kop opsteekt, moet het vaccin nog ontwikkeld worden en dat is een tijdrovend proces. Tegen de tijd dat het klaar is, is het vaccin vaak alweer achterhaald.

Alert
Daarom willen wetenschappers dolgraag een vaccin ontwikkelen dat bestand is tegen alle varianten van griep. Ook de varianten die nog geboren moeten worden. De onderzoekers willen dat bijvoorbeeld bewerkstelligen door een griepvaccin te maken dat gebaseerd is op proteïnen die in alle virussen gelijk zijn. De Britse onderzoekers pakten het weer iets anders aan: ze ontwikkelden een vaccin waardoor het immuunsysteem alerter werd.

WIST U DAT…

…het vaccin tegen de Mexicaanse griep wellicht de slaapziekte veroorzaakt?

Bescherming
De onderzoekers dienden de proefpersonen het vaccin toe en stelden ze vervolgens bloot aan de griep. Het vaccin bleek een goede bescherming te zijn: de proefpersonen werden in vergelijking met de controlegroep (de groep die het vaccin niet kreeg) minder (of zelfs niet) ziek.

T-cel
Dat had alles te maken met de T-cellen. De mensen die het vaccin hadden ontvangen, hadden actieve T-cellen klaarliggen om de griep aan te pakken. De mensen die niet gevaccineerd waren, hadden de T-cellen ook maar deze waren nog niet actief.

Het vaccin voorkomt de infectie dus niet, maar onderdrukt deze. En dat is gunstig. Want wanneer een vaccin ziektes uitroeit, worden virussen gedwongen om te evolueren tot een nog gevaarlijkere vorm. Door de virussen in leven te laten, maar het lichaam beter op ze voor te bereiden, wordt dat voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd