Unieke versierde sarcofaag ontdekt in Israël

sarcofaag2De stenen sarcofaag is zeker 1800 jaar oud en aan alle zijden rijkelijk versierd. De sarcofaag meet 2,5 meter en weegt twee ton.

Men stuitte op de sarcofaag tijdens bouwwerkzaamheden in Asjkelon, een plaats in het zuidwesten van Israël. De sarcofaag is gemaakt van kalksteen.

Romeins
Op het deksel van de sarcofaag is het reliëf van een man te vinden. “Hij draagt een shirt met korte mouwen dat aan de voorzijde versierd is met borduurwerk,” vertelt onderzoeker Gabi Mazor. “Hij heeft een tuniek aan die rond zijn middel is gewikkeld. De ogen van de man waren ingelegd met kostbare stenen die verdwenen zijn en het haar zit in de krul: een typisch Romeinse haardracht.” Aan de andere zijde van het deksel staat een amfora afgebeeld. “Een kruik gebruikt voor het vervoeren van vloeistoffen zoals wijn,” vertelt Mazor. Uit de kruik komen ranken zetten met daaraan druiven.

Medusa
De sarcofaag zelf is onder meer versierd met stierenkoppen, Cupido’s en Medusa. Van laatstgenoemde werd verwacht dat zij de dode zou beschermen. Wie de dode precies was, blijft gissen. “Zulke sarcofagen werden normaliter in of naast een familiemausoleum geplaatst. De rijke versieringen getuigen van de rijkdom van de familie die – afgaand op de versieringen – waarschijnlijk niet Joods was.”

De sarcofaag werd ontdekt door enkele bouwaannemers die de sarcofaag vervolgens met grof geweld uit de grond haalden en verstopten. Daarbij is de sarcofaag flink beschadigd geraakt. Inmiddels zijn twee bouwaannemers aangehouden. Zij riskeren vijf jaar gevangenisstraf voor het beschadigen en niet melden van de vondst.

Bronmateriaal

"Rare sarcophagus exposed in Ashkelon building site" - MFA.gov.il
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd