Unieke dinosaurus ontdekt in China

Een internationale groep van archeologen heeft in het hoge noorden van China een unieke dinosaurus ontdekt. De Linhenykus monodactylus zou aan elke klauw slechts één vinger hebben gehad. En dat is een primeur: nog nooit werd een dinosaurus met zo weinig vingers ontdekt. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences

De onderzoekers vermoeden dat de Linhenykus monodactylus zijn vinger gebruikte om in insectennesten te wroeten. “De meest verwante dinosauriërs hebben drie vingers,” zeggen ze in een persbericht, “maar daarvan zijn de buitenste twee klein en onbruikbaar.”

Volgens de archeologen zijn de ‘verdwenen’ vingers van de Linhenykus monodactylus de gevolgen van natuurlijke selectie. Ook zonder de vingers konden de dieren prima in leven blijven.

De unieke dinosaurus leefde ongeveer tachtig miljoen jaar geleden in wat nu het grensgebied tussen China en Mongolië is. Hoewel de dinosaurus nog familie was van de Tyrannosaurus rex (zie foto) was deze lang niet zo indrukwekkend: het dier zou enkele tientallen centimeters groot zijn geweest en ongeveer een halve kilo hebben gewogen. Qua gewicht is de dino dus vergelijkbaar met een papegaai.

Een artistieke impressie van de nieuwe dinosaurussoort
© Julius T. Csotonyi ( www.csotonyi.com )

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd