Unieke beelden onthullen dat narwal zijn slagtand gebruikt tijdens de jacht

Dronebeelden laten zien dat de narwallen hun prooien met hun slagtand slaan en prikken.

Het is voor het eerst dat onderzoekers er getuige van zijn dat narwallen hun slagtand gebruiken tijdens de jacht.

Wetenschappers maakten de beelden in het Arctische gebied. Te zien is hoe de narwallen afstevenen op een groep vissen. Vervolgens delen de walvissen met hun slagtand een tik uit aan de vissen. Het lijkt erop dat de vissen daardoor bewusteloos raken, waardoor de narwal ze gemakkelijk kan verorberen.

De enorme slagtand van de narwal is ongetwijfeld het meest opvallende lichaamsdeel dat deze walvis rijk is. De slagtand kan wel meer dan drie meter lang worden. Doorgaans wordt de slagtand alleen bij mannetjes aangetroffen (vrouwtjes met een slagtand zijn een zeldzaamheid). Lang werd gedacht dat de narwal de slagtand gebruikte om te ‘zwaardvechten’ met andere mannetjes en zo de hiërarchie te bepalen. Maar een paar jaar geleden toonden onderzoekers aan dat de slagtand tevens een zintuiglijke functie heeft en middels talloze zenuwen onder meer de samenstelling van het water kan monitoren.

En nu suggereren beelden dus dat de slagtand nog een functie heeft. De narwal zou deze tevens gebruiken om te jagen. Zou het hierbij blijven? Of heeft de mysterieuze slagtand nog meer functies?

Bronmateriaal

"Narwhal" - Fisheries Canada

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd