Unieke beelden laten zien hoe tarantula een buidelrat verorbert

In het Amazonewoud blijken enorme spinnen jacht te maken op kikkers, hagedissen, slangen en zelfs zoogdieren!

Krijg je snel de kriebels van spinnen? Wees dan voorzichtig met onderstaande video. Daarin is namelijk te zien hoe een spin ter grootte een bord zich op een noodlottige buidelrat stort. Een bijzondere video. Want het is de eerste keer dat er op film wordt vastgelegd dat ook buidelratten op het menu van tarantula’s staan. “We waren behoorlijk extatisch en geschokt,” herinnert onderzoeker Michael Grundler zich. “We konden niet echt geloven wat we zagen. We wisten dat we getuige waren van iets heel bijzonders, maar we wisten pas na het voorval dat wij de eersten waren die dit ooit hebben geobserveerd.”

Peru
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Michigan reisde voor de studie af naar het Amazone-regenwoud in de afgelegen Madre de Dios regio, in het zuidoosten van Peru. De onderzoekslocatie bevindt zich in het hart van een van de meest diverse ecosystemen ter wereld. De biologen concentreerden zich in eerste instantie op reptielen en amfibieën. Bepakt met zaklantaarns en fotocamera’s, trokken ze er voornamelijk ’s nachts op uit. Vervolgens zochten ze het hele woud af, woelden tussen bladeren en luisterden aandachtig.

Jacht
Tijdens één van deze nachtelijke expedities, hoorden de onderzoekers ineens iets ritselen tussen de bladeren. “We keken om en zagen een enorme tarantula bovenop een buidelrat,” vertelt Grundler. “De buidelrat was door de spin gegrepen en worstelde nog zwakjes. Na ongeveer een halve minuut stopte hij met trappelen.” De onderzoekers kwamen er gedurende hun onderzoek achter dat geleedpotigen – waaronder enorme spinnen, maar ook een paar duizendpoten en een gigantisch waterinsect – jacht maken op gewervelde dieren en reptielen. Zo zagen de onderzoekers ook een duizendpoot die een koraalslang had onthoofd en hem langzaam opvrat. “Die duizendpoten zijn erg angstaanjagende dieren,” zegt co-auteur Joanna Larson.

Deze spinnen lusten wel zo nu en dan een kikkertje en visje. Afbeelding: Emanuele Biggi Amphibian & Reptile Conservation

Sterfte
De onderzoekers concluderen dat deze griezelige geleedpotigen dus af en toe smullen van kikkers, hagedissen, slangen en dus zelfs van buidelratten. “Het is een ondergewaardeerde oorzaak van sterfte onder gewervelde dieren,” zegt bioloog Daniel Rabosky. “Een verrassende hoeveelheid sterfte onder kleine gewervelde dieren in het Amazonewoud is te wijten aan grote spinnen en duizendpoten.”

In de studie doet het team vijftien van deze zeldzame interacties tussen geleedpotigen en gewervelde dieren uit de doeken. “In het onderzoeksgebied leven er ongeveer 85 soorten amfibieën – meestal kikkers en padden – en ongeveer 90 soorten reptielen,” vertelt hoofdonderzoeker Rudolf von May. “Gezien het feit dat er honderden ongewervelde dieren zijn die potentieel op de gewervelde dieren jagen, is het aantal mogelijke interacties tussen de soorten enorm.” Het onderzoeksteam is van plan terug te keren naar Peru om getuige te zijn van meer van dit soort uitzonderlijke gebeurtenissen. “We zullen zien wat Peru nog meer te bieden heeft,” besluit Larson.

Bronmateriaal

"U-M biologists capture super-creepy photos of Amazon spiders making meals of frogs, lizards, furry mammals" - University of Michigan

Afbeelding bovenaan dit artikel: Maggie Grundler, Amphibian & Reptile Conservation

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd