Uniek! Deze kikker ‘baart’ kikkervisjes

Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben een unieke kikker ontdekt in de bossen van het Indonesische Sulawesi-eiland. Deze kikker kan iets wat geen enkele andere kikker kan. Het legt geen eitjes, maar baart kikkervisjes.

Kikkers zetten normaal gesproken eieren af in het water. Deze verzameling eieren is glibberig en doorzichtig. Na enkele dagen tot weken komen uit de eieren de larven tevoorschijn. Dit zijn kikkervisjes. Vervolgens gebeurt iets bijzonders. De kikkers transformeren en ondergaan een volledige metamorfose, waarbij de larve er totaal anders uitziet dan de volwassen kikker. Deze ontwikkeling is uniek binnen de gewervelden.

“Bijna alle kikkers – zo’n 6000 soorten – doen aan uitwendige bevruchting”, vertelt de Indonesische onderzoeker Djoko Islander. De eieren glijden uit het vrouwtje en worden door het mannetje opgevangen. Dit doet de kikker met zijn poten, waar hij een kommetje van maakt. Vervolgens laat hij zijn zaad lopen, zodat zoveel mogelijk eitjes worden bevrucht. “Toch zien we variaties. Deze nieuwe kikker is één van de tien a twaalf soorten die juist aan inwendige bevruchting doen. Daarnaast is het de enige kikkersoort die kikkervisjes baart in plaats van bevruchte eieren.”

Links het mannetje, rechts het vrouwtje.
Links het mannetje, rechts het vrouwtje.

Paper
De kikker wordt Limnonectes larvaepartus genoemd. Een paper over deze kikker staat deze week in het wetenschappelijke journaal PLOS ONE.

Surival of the fittest
Er is overigens nog weinig bekend over interne bevruchting. Sommige kikkers hebben een orgaan ontwikkeld, dat de sperma in het lichaam aflevert. Een soort penisstaart (let op, niet met één ‘s’!). Het is in ieder geval fascinerend om te zien hoe sommige kikkers evolueren. Als blijkt dat interne bevruchting grotere voordelen heeft dan externe bevruchting, zouden er op een gegeven moment geen kikkers met externe bevruchting meer moeten bestaan. Survival of the fittest.

Vreemde kikkers
Wist je dat er de afgelopen jaren meer vreemde kikkers zijn gevonden? In het artikel ‘de gekste kikkers‘ worden bizarre kikkers op een rij gezet, zoals een kikker van slechts 7,7 millimeter lang en eentje die spontaan van kleur verandert.

Bronmateriaal

"Unique Sulawesi frog gives birth to tadpoles" - Berkeley
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jim McGuire (UC Berkeley).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd