Underdog maakt meer kans met trofee in zicht

Als de trofee tijdens belangrijke toernooien in het zicht staat, gaat de favoriet veel slechter presteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een analyse van statistieken. Ze bestudeerden de statistieken van vele professionele tennistoernooien. Bij toernooidirecteuren werd geïnformeerd of de trofee tijdens de betreffende toernooien in het zicht stond of niet.

Beter
De resultaten zijn opvallend. Favorieten bleken over het algemeen altijd beter te presteren dan hun tegenstander. Maar niet als er heel veel geld te winnen viel (en de druk dus hoog was) en de trofee ook nog eens in het zicht stond.

WIST U DAT…

…quadrocopters tegenwoordig ook al heel goed kunnen tennissen?

Afleiding
Onderzoeker Erik Bijleveld denkt de resultaten wel te kunnen verklaren. Volgens hem heeft het alles te maken met afleiding. Een beloning kan ervoor zorgen dat mensen beter gaan presteren, maar soms kan het mensen ook afleiden. “De trofee herinnert de favoriet eraan dat er veel op het spel staat, terwijl hij of zij zich eigenlijk zou moeten concentreren op het tennisspel zelf,” legt Bijleveld uit. De underdog heeft daar geen last van: zijn verwachtingen zijn minder hooggespannen en de druk is ook minder groot.

Volgens Bijleveld kunnen met name mensen die toernooien organiseren wel wat van zijn studie leren. Zo kan een toernooi dat vanaf het begin al een favoriet kent en een gelopen race lijkt spannender worden door de trofee in het zicht te plaatsen. Het volledige onderzoek is verschenen in het blad Journal of Sports Sciences.

Bronmateriaal

"Trofee naast de tennisbaan zorgt voor slechtere prestaties titelfavoriet" - UU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michelle Rivera (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd