Ultrageluid: sterilisatiemiddel van de toekomst?

Mannen gemakkelijk steriliseren met de mogelijkheid om het ook weer terug te draaien. Het kan, zo suggereert nieuw onderzoek.

De onderzoekers baseren hun conclusie op experimenten met ratten. Ze werkten met ultrageluid. Zo’n veertig jaar geleden werd hier al mee geëxperimenteerd. Maar de materialen die toen werden gebruikt zijn er niet meer of hopeloos verouderd. De onderzoekers werkten voor deze experimenten dan ook met moderne apparatuur.

Rat
Ze stelden de zaadballen van de dieren bloot aan ultrageluid. De beste resultaten behaalden ze door de dieren vijftien minuten aan het ultrageluid bloot te stellen en dat enkele dagen later nogmaals te herhalen. Na die tijd was er nog bijzonder weinig sperma over: ongeveer vijftien miljoen spermacellen per milliliter. Dat is binnenkort te lezen in het blad Reproductive Biology and Endocrinology.

WIST U DAT…

…de hersenen van een rat krimpen bij slaaptekort?

Onvruchtbaar
“In tegenstelling tot mensen blijven ratten vruchtbaar zelfs met heel weinig sperma,” legt onderzoeker James Tsuruta uit. Wanneer mensen nog maar 15 miljoen spermacellen zouden hebben dan zijn ze onvruchtbaar.

De methode heeft flink wat voordelen. Zo hoeven mannen niet geopereerd te worden, kan de sterilisatie snel en goedkoop worden uitgevoerd en weer worden teruggedraaid als dat nodig is. Maar er is nog wel veel onderzoek nodig. Zo moet nog blijken of dit alles ook onder mensen zo werkt en of de methode (ook na veelvuldig gebruik) nog veilig is. Daarnaast is ook onduidelijk hoelang het effect standhoudt.

Bronmateriaal

"Sonicating sperm -- the future of male contraception" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matthieu Aubry. (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd