Ultrabewerkt voedsel vergroot mogelijk kans op darmkanker door chronische ontstekingen

Het ziet er slecht uit voor liefhebbers van ultrabewerkt voedsel: volgens nieuw onderzoek is er een verband tussen dit soort eten en chronische ontstekingen die de groei van tumoren in de darmen bevorderen.

Colorectale kanker – kanker in de dikke darm en endeldarm – is de tweede belangrijkste doodsoorzaak door kanker. En ultrabewerkt voedsel speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan ervan. Volgens onderzoekers van onder meer de University of South Florida verstoort dit ongezonde eten vermoedelijk de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam.

Meer ontstekingen
“Het is algemeen bekend dat patiënten die ongezond eten meer ontstekingen in hun lichaam hebben”, begint onderzoeker Timothy Yeatman, professor in de chirurgie aan het USF Health Morsani College of Medicine. “We zien nu deze ontstekingen ook in de darmtumoren zelf. Kanker is als een chronische wond die niet geneest – als je lichaam dagelijks leeft van ultrabewerkte voedingsmiddelen, neemt het vermogen om die wond te genezen af door de ontsteking en onderdrukking van het immuunsysteem, wat uiteindelijk de groei van kanker mogelijk maakt.”

Met andere woorden: het westerse dieet moet op de schop. We eten te veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten, ultrabewerkte voeding, chemicaliën en zaadolie. Daar krijgen we niet alleen kanker van, dit ongezonde eetpatroon speelt ook een rol bij ziektes als alzheimer, diabetes en hart- en vaatziekten.

Onbewerkte versus bewerkte voeding
Het is niet altijd makkelijk om te bepalen of voedsel nu onbewerkt en gezond is of onbewerkt en ongezond. Dat is overigens niet hetzelfde: een onbewerkt product kan best ongezond zijn. Voor de duidelijkheid enkele voorbeelden van gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen: vette vis, groente, fruit, noten en kip.

En enkele ultrabewerkte voedingsmiddelen, die je beter kunt vermijden: ijs, worst, chips,  taart, industrieel geproduceerd brood, ontbijtgranen, frisdrank en kant-en-klare soep.

Gezonde vetten
“Onze lichamen zijn ontworpen om ontstekingen op te lossen via bioactieve lipidenverbindingen die afkomstig zijn van gezonde vetten, zoals avocado’s”, zegt Ganesh Halade van het USF Health Heart Institute. “Bioactieve lipiden zijn piepkleine moleculen die afkomstig zijn van het voedsel dat we eten, en als deze moleculen uit bewerkte voedingsmiddelen komen, verstoren ze rechtstreeks het immuunsysteem en bevorderen ze chronische ontstekingen.”

Deze moleculen zijn heel moeilijk te vinden, omdat ze zo klein zijn, maar de onderzoekers gebruikten een extreem gevoelige analytische techniek om sporen van de lipiden te identificeren in 162 tumormonsters van patiënten in het Tampa General Hospital. De tumoren werden binnen dertig minuten na verwijdering ingevroren en naar het laboratorium gebracht. In de tumoren vonden de onderzoekers een heleboel moleculen die ontsteking bevorderen en een tekort aan moleculen die helpen ontstekingen op te lossen.

Natuurlijk medicijn
Gezonde voeding is daarmee veel belangrijker dan gedacht. Een natuurlijke behandeling, gericht op het verbeteren van het dieet van een patiënt, kan zo een effectieve aanpak zijn om darmkanker te behandelen.

“Het immuunsysteem van een mens kan buitengewoon krachtig zijn en een enorme impact hebben op de tumormicro-omgeving, wat geweldig is als het op de juiste manier wordt ingezet voor gezondheid en welzijn”, zegt Yeatman. “Maar niet als het wordt onderdrukt door ontstekingsbevorderende lipiden uit bewerkte voedingsmiddelen.”

Visolie
De behandelmethode moet gericht zijn op het herstellen van ontstekingen met behulp van gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren en visolie, in combinatie met een gebalanceerd slaap- en bewegingspatroon.

“Dit heeft de potentie om een revolutie te worden in de behandeling van kanker door verder te gaan dan medicijnen en natuurlijke genezingsprocessen te benutten”, aldus Yeatman. “Het is een cruciale stap in de aanpak van chronische ontstekingen en het voorkomen van ziekten voordat ze beginnen.” De eerste proeven met gespecialiseerde derivaten van visolie hebben al veelbelovende resultaten laten zien in het aanpakken van ontstekingen bij de kern.

Ook oppassen met fructose
Ultrabewerkt voedsel bevat niet zelden fructose. Dat zit namelijk in de vorm van glucose-fructosestroop in tal van producten, van koekjes tot frisdrank en vruchtenyoghurt. Volgens een pas verschenen studie, waar we al over schreven, bevordert fructose de groei van dierlijke tumoren bij in ieder geval melanomen (huidkanker), borstkanker en baarmoederhalskanker. Het is niet zo dat tumoren zich direct voeden met fruitsuiker. Dat gebeurt via de lever die de kankercellen een handje helpt door de fructose om te zetten, waarna bruikbare voedingsstoffen voor kankercellen ontstaan in de vorm van lipiden.

 

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd