Met uitsterven bedreigd: de Engelse buldog

De toekomst van de Engelse buldog is zorgwekkend. Al eeuwen wordt er selectief gefokt met deze hond, waardoor er nu niet genoeg genetische diversiteit meer is om deze buldog te redden. Dit beweren Amerikaanse onderzoekers in een nieuw paper.

Fokkers houden van de korte snuit van de Engelse buldog. Wanneer een nakomeling een kortere snuit heeft dan zijn broers en zussen, dan gaan fokkers met deze nakomeling verder. De ‘slechte’ eigenschappen verdwijnen hierdoor snel, waardoor de perfecte hond overblijft.

Maar zo perfect is de Engelse buldog niet. De hond kampt met allerlei gezondheidsproblemen, zoals auto-immuunziekten en allergieën. Daarnaast heeft de hond door de korte snuit moeite met ademhalen.

Olde English Bulldogge
Olde English Bulldogge
Kruisen met Olde English Bulldogge
De enige manier om de Engelse buldog te redden is door het dier te kruisen met andere hondenrassen. Een goede kandidaat is de zogenoemde Olde English Bulldogge. “We hebben geprobeerd om niet veroordelend te zijn in ons paper”, zegt onderzoeker Niels Pedersen van de universiteit van Californië aan de BBC. “We zien dat er een probleem is. Als dit probleem opgelost moet worden, dan is er een uitweg. Als je een hondenras opnieuw wilt opbouwen, dan moet je het doen met de stenen die je hebt, maar daar zijn er te weinig van. Als je dezelfde oude stenen van een oud huis gebruikt, kun je niet een nieuw huis bouwen.”

Genetische armoede
Pedersen en zijn collega’s onderzochten het DNA van 102 Engelse buldogs. Zij kwamen erachter dat er te weinig genetische diversiteit is om de bloedlijn te herstellen. Een nieuwe bloedlijn is nodig om de gezondheidsproblemen te tackelen. “Diversiteit creëren binnen een ras is heel erg moeilijk”, vervolgt Pedersen. “Als alle honden gelijk zijn, wie moet je dan kiezen?”

In Zwitserland zijn fokkers al begonnen met het kruisen van de Engelse buldog met de Olde English Bulldogge. Als dit goed en zorgvuldig gebeurt, dan heeft dit positieve gevolgen voor honden.

Publiekslieveling
De Engelse buldog is een geliefd hondenras. Het dier is heel vriendelijk tegen kinderen, mensen en andere hondenrassen. Daarnaast zien ze er fraai uit met een gladde vacht, sterke voorpoten en gerimpelde wangen. Een buldog heeft – in tegenstelling tot veel andere hondenrassen – minder beweging en ruimte nodig en wordt daarom ook vaak in kleinere huizen en appartementen gehouden.

Bronmateriaal

"A genetic assessment of the English bulldog" - Canine Genetics and Epidemiology

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd