Uitstel van seks mondt uit in gezondere relatie

Stellen die al op de eerste date of kort daarna met elkaar het bed delen, hebben meestal een minder gezonde relatie dan stellen die wat meer geduld hebben. Dat blijkt uit onderzoek. Wanneer een relatie te vroeg uitmondt in seks kan dat ervoor zorgen dat stellen niet meer objectief naar de relatie kijken en niet zien dat deze eigenlijk geen toekomst heeft.

Seks en een relatie horen bij elkaar. Maar in welke volgorde? Stellen die wachten met seks tot na het huwelijk, kunnen wel eens teleurgesteld worden als blijkt dat de chemie er tussen de dekens niet is. Maar stellen die te vroeg met de seks beginnen, kunnen wel eens te weinig aandacht besteden aan de niet-lichamelijke component van de relatie.

Beste
De onderzoekers besloten uit te zoeken wat nu het beste was en verzamelden 2035 heteroseksuele mensen. Alle proefpersonen waren getrouwd en het was voor allen het eerste huwelijk. Gemiddeld waren de proefpersonen 36 jaar oud.

WIST U DAT…

…mannen na seks vooral behoefte hebben aan een borrel of sigaret?

Vragen
De proefpersonen moesten diverse vragen over hun relatie beantwoorden. Bijvoorbeeld wanneer ze voor het eerst het bed deelden met hun partner en hoe de communicatie verliep. Ook werd gekeken hoe begripvol en meelevend de proefpersonen naar hun partner toe waren. Na afloop werden alle proefpersonen in drie categorieën ingedeeld. De eerste categorie betrof mensen die al heel vroeg seks hadden gehad (nog voor het daten of binnen één maand na de eerste date). De tweede categorie was bestemd voor mensen die wat meer geduld hadden (ze wachtten één maand tot twee jaar na de date). En de derde categorie bestond uit mensen die pas na hun huwelijk seks hadden.

Gezonder
De resultaten zijn overduidelijk. Hoelanger mensen met de seks wachtten, hoe gezonder hun relatie was. Mensen die pas na het huwelijk het bed deelden hadden in vergelijking met mensen die binnen één maand al seks hadden een veel stabielere relatie. Ook was de seks beter en werd de communicatie veel beter beoordeeld.

WIST U DAT…

Meer tijd
Waarschijnlijk hebben mensen die niet direct het bed in duiken, meer tijd om uit te zoeken hoe betrouwbaar de ander is. Ook is er meer gelegenheid om te kijken hoe goed twee mensen bij elkaar passen.

De onderzoekers hebben besloten om hun studie voort te zetten. Zo zijn ze benieuwd hoe het zit met mensen die tot na het huwelijk willen wachten, maar dat niet volhouden. Waarschijnlijk is dit een unieke groep met unieke uitkomsten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd