Uitgestorven Eskimo dankzij haar gereconstrueerd

Wetenschappers hebben een reconstructie gemaakt van een uitgestorven Eskimo die zo’n vierduizend jaar geleden op aarde rondliep. De onderzoekers gebruikten daartoe het DNA uit het haar van de man dat op Groenland werd gevonden. Aan de hand hiervan konden ze de kleur van zijn huid en ogen en de dikte van zijn haar vaststellen.

“We kunnen zien dat deze man bruine ogen en bruin haar had en kaal dreigde te worden,” vertelt onderzoeker Eske Willerslev van de universiteit van Kopenhagen. “De klomp haar die we vonden, suggereert dat hij vrij jong is gestorven. We hebben ook achterhaald dat hij bloedgroep A-positief had.” Het DNA van de man was door de jaren heen goed bewaard gebleven en behoort volgens de onderzoekers tot het beste DNA dat ooit in zo’n oud mens is aangetroffen.

Foto: AFP/Getty Images
De Eskimo heeft de naam Inuk gekregen. De reconstructie kwam tot stand doordat de wetenschappers de genen die per persoon verschillen hebben geanalyseerd. Daarnaast zijn ook de andere genen geheel ontrafeld en vergeleken met het DNA van andere volken om zijn afkomst vast te stellen. Inuk blijkt eerder familie te zijn van de oude volken Nganasans, Koryaks en Chukchis uit Siberië dan van de Amerikaanse Eskimo’s. Dat de man relatief gezien toch zo dicht bij Amerika werd gevonden wijst erop dat ook mensen uit zijn tijd niet terugdeinsden voor een flinke reis.

Het haar van de man werd in 1986 tijdens opgravingen gevonden. De overblijfselen zijn belangrijk, want er is heel weinig bekend van het volk waartoe de man behoorde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd