Uitbraak mond-en-klauwzeer in Zuid-Korea

 BIOLOGIE  Zuid-Korea heeft zojuist bevestigd dat het te maken heeft met een uitbraak van het enorm besmettelijke mond-en-klauwzeer. Volgens het Zuid-Koreaans ministerie van Landbouw gaat het om een boerderij in Pocheon, zo’n dertig kilometer ten noordoosten an Seoul. In 2001 werden in Nederland 260.000 dieren vanwege de aandoening afgemaakt.

Mond-en-klauwzeer tast uitsluitend evenhoevigen aan. Het gaat dan om geiten, schapen, varkens, herten en runderen. De ziekte veroorzaakt blaren op de poten, uier en in de bek. Opvallend genoeg is de ziekte in weinig gevallen fataal, maar vanwege de besmettelijkheid kiezen overheden er vaak voor om besmette bedrijven te ontruimen. De ziekte vormt geen risico voor de mens.

In 2000 en 2002 had Zuid-Korea ook met mond-en-klauwzeer te maken. Toen werden vele dieren afgemaakt en vormde de ziekte een enorme kostenpost. Hoe ernstig de situatie nu is, is niet helemaal duidelijk. Het ministerie van Landbouw hoopt later deze week met meer informatie te kunnen komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd