Uitbarstende Vesuvius bedolf niet alleen Pompeii, maar mogelijk ook het huis van keizer Augustus

Een groep Japanse wetenschappers is tot een wel erg opmerkelijke conclusie gekomen: waarschijnlijk is het huis van keizer Augustus óók bedolven tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79.

Eerst maar eens een stapje terug in de tijd. In het jaartal 1929 stuitte een Italiaanse boer uit de stad Nola per ongeluk op de resten van een gebouw, dat klaarblijkelijk onder zijn akker begraven lag. Het duurde niet lang voordat archeologen aan de slag gingen met deze nieuwe ontdekking. Destijds werden al sporen gevonden die er voorzichtig op hintten dat de villa toe zou behoren aan keizer Augustus; de eerste heerser van het Romeinse rijk. Helaas kon het archeologisch onderzoek destijds niet afgerond worden vanwege het gebrek aan geld. In 2002 besloot de University of Tokyo daar wat aan te doen. Ze besloten samen te werken met lokale archeologen, met als grote doel om de villa volledig uit te graven.

Inmiddels zijn we 22 jaar verder en heeft het onderzoeksproject een volgende, belangrijke stap weten te maken: er zijn recent wéér nieuwe vondsten gedaan die lijken te bevestigen dat de villa inderdaad eigendom was van keizer Augustus. Zo bevat de villa artefacten die overeen lijken te komen met beschrijvingen uit de geschreven werken van Romeinse schrijvers zoals Tacitus, Suetonius en Dio Cassius. Niet alleen dat; ook is er definitief bewijs gevonden dat de villa bedolven is tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in het jaartal 79. Het onderzoek kan gevolgd worden op een website van de universiteit.

Koolstofdatering
Zoals eerder aangegeven loopt het onderzoeksproject al een tijd. Ondanks dat is het project toch een stuk bijzonderder dan het lijkt. Wetenschapper Kohei Sugiyama werkt mee aan het onderzoek. Hij legt uit; “Er vinden al opgravingen plaats rond de Vesuvius sinds de 18e-eeuw. We wisten dat de uitbarsting van 79 erg veel Romeinse artefacten heeft begraven. We doen inmiddels al meer dan 20 jaar onderzoek naar deze villa, waarbij we grote delen hebben uitgegraven (en ook veel belangrijke artefacten hebben gevonden, red.). Onlangs hebben we nieuwe kamers ontdekt. We hebben de grond van deze ruimtes onderzocht met behulp van koolstofdatering. Hieruit blijkt dat delen van deze villa inderdaad bedolven liggen onder materiaal dat afkomstig is van de grote uitbarsting van 79.”

Rampenplan
Er is nog een ander belangrijk detail aan de opgraving. Volgens Sugiyama richt verreweg het meeste onderzoek zich op het gebied ten zuiden van de Vesuvius, waar Pompeii en Herculaneum gelegen zijn. Dit is tevens het gebied waar de uitbarsting van de Vesuvius de meeste schade heeft aangericht. Echter ligt de villa van Augustus juist ten noorden van de vulkaan, in de vallei Somma Vesuviana. Ondanks dat feit is de villa tóch beschadigd geraakt tijdens de uitbarsting. Hierbij geldt dat de geleden schade niet alleen afkomstig is van rondvliegend vulkanisch materiaal, maar ook van lavastromen. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat het gebied ten noorden van de Vesuvius een stuk zwaarder is geraakt dan eerder werd gedacht.

Afsluitend is er nog een ander interessant feit te vertellen over de villa van Augustus; de ruïnes zijn gevonden onder de resten van een ander, tweede gebouw. Dit tweede gebouw stamt uit de tweede eeuw na Christus. Volgens het onderzoek lijkt dit erop te wijzen dat de bewoners van de Somma Vesuviana een stuk weerbarstiger waren dan de inwoners van Pompeii en Herculaneum. Sugiyama legt uit: “Dit onderzoek kan ons meer vertellen over de lokale economie en bevolking die vroeger woonachtig was in de vallei. Het lijkt erop dat deze een stuk welvarender was dan dat we vooralsnog dachten. Daarnaast is het erg waardevol om meer te weten te komen over de manier waarop mensen zich vroeger wisten te herstellen van rampen. We kunnen deze kennis gebruiken om ons beter voor te bereiden op de toekomst.”

Wie was keizer Augustus?
Keizer Augustus is van grote invloed geweest op de geschiedenis; Hij staat namelijk ook wel bekend als de eerste Romeinse keizer. Bij zijn geboorte, op 23 september 63 voor Christus, kreeg hij de naam Gaius Octavius. Hierdoor wordt hij soms ook wel Octavianus genoemd. Over zijn familie is trouwens genoeg interessants te vertellen. Zo was zijn moeder, Atia Balba Caesonia, een nicht van Julius Caesar. De regeerperiode van keizer Augustus reikt van 27 voor Christus tot 14 na Christus. Wil je meer weten over keizer Augustus? Kijk dan eens hier.

Bronmateriaal

"Did Vesuvius bury the home of the first Roman emperor?" - University of Tokyo
Afbeelding bovenaan dit artikel: Michelangelo Oprandi from Immagini di Michelangelo Oprandi (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd