U ruikt – onbewust – of iemand van het andere geslacht is of niet

  ruiken

  Ons lichaam geeft een chemisch signaal af en laat zo aan mensen van het andere geslacht weten tot wel geslacht wij behoren. Grappig genoeg zijn we ons er niet van bewust dat we het stofje afgeven of ontvangen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

  Het gaat om de stofjes androstadienon (voor mannen) en estratetraenol (voor vrouwen). Het onderzoek suggereert dat ook mensen geurstofjes produceren om leden van het andere geslacht te verleiden. “Het onderzoek laat zien dat we met onze neus het geslacht van de ander kunnen ruiken, zonder dat we ons ervan bewust zijn dat we iets ruiken,” vertelt onderzoeker Wen Zhou.

  Stemming
  Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de stemming van vrouwen verbetert als ze het stofje androstadienon – te vinden in sperma en oksels – waarnemen. Estratetraenol – onder meer te vinden in urine van vrouwen – heeft een vergelijkbaar effect op mannen. Onduidelijk was echter of deze stofjes echt aanwijzingen gaven dat we met iemand van het andere geslacht te maken hadden.

  PLW’s
  De onderzoekers zetten daarom een experiment op. Ze verzamelden een aantal mannen en vrouwen – waaronder homo- en heteroseksuelen – en lieten ze naar een scherm kijken. Op dat scherm verschenen PLW’s (Point-Light Walkers). PLW’s bestaan uit vijftien stippen die de twaalf belangrijkste gewrichten in het menselijk lichaam, plus het bekken, de borstkas en het hoofd vertegenwoordigen. De proefpersonen moesten naar de tred van de wandelende stippen kijken en vaststellen of het mannen of vrouwen waren. Soms werden ze daarbij – zonder dat ze zich daarvan bewust waren – blootgesteld aan estratetraenol of androstadienon.

  Resultaten
  De heteroseksuele vrouwen – maar niet de mannen – waren sterker geneigd om de PLW’s als mannelijk te zien wanneer ze aan androstadienon werden blootgesteld. De heteroseksuele mannen – maar niet de vrouwen – waren sterker geneigd om de PLW’s als vrouwelijk te zien als er estratetraenol werd verspreid. Verder ontdekten de onderzoekers dat homoseksuele mannen meer op de feromonen reageerden zoals heteroseksuele vrouwen dat deden. De reacties van biseksuele of homoseksuele vrouwen zaten tussen die van heteroseksuele mannen en vrouwen in.

  “De resultaten voorzien ons van het eerste directe bewijs dat de twee menselijke steroïden informatie over het geslacht aan het andere geslacht communiceren,” zo stellen de onderzoekers. Bovendien suggereert het dat we ons bij het bepalen van het geslacht van de ander niet alleen laten leiden door wat we zien, maar onbewust ook door wat we ruiken.

  Bronmateriaal

  "Humans have a nose for gender: Chemical cues influence perceptions of movement as more masculine or feminine" - Cell Press (via Sciencedaily.com).
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door sarahelizamoody (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd