Tyrannosaurussen liepen niet zo heel hard

Voetsporen die de vleesetende dinosaurussen zo’n 66 miljoen jaar geleden achterlieten, suggereren dat hun snelheid tussen de 4,5 en 8 kilometer per uur lag.

De onderzoekers bestudeerden pootafdrukken van dinosaurussen in Wyoming. Onder meer de scherpe klauwen die de afdrukken hebben, wijzen erop dat het om de sporen van een vleesetende, grote dinosaurus gaat. En – afgaande op de leeftijd van de sporen en de locatie waar de sporen zijn aangetroffen – kan dat alleen maar een Tyrannosaurus zijn.

T. rex? Misschien!
“De sporen zijn iets te klein om toe te behoren aan een volwassen Tyrannosaurus rex,” vertelt onderzoeker Scott Persons. “Maar ze kunnen zeker wel toebehoren aan een jongvolwassen T. rex of aan de nauw verwante en iets kleinere Tyrannosaurus Nanotyrannus.”

Snelheid
Hoewel onderzoekers dus niet zeker weten welke Tyrannosaurus de sporen heeft achtergelaten, zijn de sporen wel van groot belang. “Met de sporen kun je een schatting maken van hoe snel de Tyrannosaurus liep,” vertelt Persons. En dat is exact wat hij heeft gedaan.

En hij kwam zo uit op een snelheid die tussen de 4,5 en 8 kilometer per uur ligt. Het onderzoek laat zien dat Tyrannosaurussen – in tegenstelling tot wat sommige onderzoekers dachten – niet trager waren dan veel andere grote vleesetende dinosaurussen. Ook toont het aan dat de dinosaurussen zich waarschijnlijk wat sneller verplaatsten dan de grote planteneters waar ze vermoedelijk op joegen.

Bronmateriaal

"On the trail of T. rex" - University of Alberta

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd